Szacuny
7
Napisanych postów
3230
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
29159
Siema!
Otóz jest taka sprawaMój dobry kolega po wypiciu jakiejś ilości alkoholu wyglada jak potwórTAk poważanie to na twarzy wyskakuja mu jakieś czerwone plamy.Nie sa to tylko zwykłe wypieki tylko bywa ze jak patrze z profilu to ma tez takie "bulwy" na twarzy.No i pytam czy cos sie mu moze stać?CO to moze być uczulenie na alkohol(?)???Pytam bo boje sie zeby kiedys podczas jakiegoś melanzu poprostu nie zasłabł i...No i dodam jeszcze ze ma nadciśnienie(jego mama zreszta też).Acha no i te wypieki i "bulwy" ma tylko po wodce i winiePo browarkach jest wszystko OK.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam,
Twój kolega ma z dużym prawdopodobieństwem uczulenie !!!
Takie coś powinno się leczyć:
1. odstawić czynnik alergizujący (bardzo mi przykro że to piszę )
2. do lekarza i testy, na co dokładnie człowiek jest uczulony
te czerwone plamy rzeczywiście brzmią śmiesznie, ale pamiętaj, że to jest tylko jeden z objawów alergii, inne objawy to na przykład skurcz oskrzeli (ekstremalnie -> uduszenie), albo na przykład gwałtowny spadek ciśnenia (ekstr -> do zera)
i jeszcze jedno - jak koledze wyskoczą plamy znowu to niech sobie od razu wypije wapno
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Heh, Młody, chyba Cie trochę nastraszyłem, ale będziesz miał dobry argument dla kumpla oczywiście sytuacje ekstremalne sa wywoływane przez ekstremalne środki na przykład uczulony na pszczoły zostaje dzibnięty rzez kilka na raz)
, ale tak poważnie, to z uczulenia naprawdę może się na starość jakaś astma zrobić (oczywiście nie musi), dlatego warto się tym za młodu zająć
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Do internisty, powiedzieć o tych plamach na twarzy, o tym zasłabnięciu, o nadciśnieniu i poprosić o skierowanie do alergologa, ewentualnie o testy, ewentualnie o badania ogólne, zresztą lekarz będzie wiedział co robi
jak kolega ma mało czasu i dużo kasy to od razu do alergologa prywatnie
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2
też tak ostatnio miałam że po drinku wyskoczyły mi czerwone plamy, gorące, nie tylko na twarzy ale na całym ciele. do tego wszystkie moje blizny zrobiły się mocno czerwone. nie była to pierwsza sytuacja, zdarzyło mi się to kiedyś na przerwie w pracy po wygrzewaniu się na słońcu, ale tylko na dekoldzie. niestety nie mieszkam w Polsce, więc z wizytą u lekarza muszę poczekać. gdyby ktoś jednak znał odpowiedz na pytanie od czego to się może robić, niech się podzieli tą wiadomością. była bym wdzięczna.