Treści publikowane w tym dziale mają charakter informacyjny i stanowią wymianę doświadczeń użytkowników. Nie zastępują konsultacji lekarskiej, diagnozy ani indywidualnej porady medycznej.
W przypadku problemów zdrowotnych, podejrzenia choroby lub stosowania leków skonsultuj się z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą.
Szacuny
1
Napisanych postów
95
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1114
Skręciłem kostkę i polecono mi brać glukozaminę. Dziś byłem u lekarza i mi powiedział, że glukozamina jest mi niepotrzebna bo to skręcenie, a nie uszkodzenie stawu(!). Czy przy skręceniu stawu nie dochodzi do uszkodzenia go? Bo tak z jego słów wywnioskowałem. Co wy na to?
Szacuny
308
Napisanych postów
3172
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
21170
Z ulotki glukozaminy:
"Uzupełnienie diety w siarczan glukozaminy - substancję niezbędną do prawidłowej
regenaracji chrząstki i mazi stawowej. "
Czyli osoba myśląca czyta to tak:
- glukozamina przyda się wtedy gdy mam uszkodzoną chrząstkę (co do mazi to pomijam ten wątek)
- mam niedobór glukozaminy w organizmie
- powyższy niedobór jestem w stanie zniwelować doustną suplementacją (w ulotce producenci niczego nie gwarantują).
W skręceniach (zwłaszcza małego stopnia) rzadko dochodzi do uszkodzenia chrząstki i to miał na myśli lekarz. Sam sobie odpowiedz czy warto.