Proporcje są robione pode mnie:)
Składniki na pieczonego łososia:
Makro 696 kcal 60 g białka 0 g węglowodanów 51 g tłuszczu
Składniki:
filet z łososia 250g
limonka
świeża bazylia
oliwa z oliwek 10ml
przyprawa tzatzaki
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z limonki, dodajemy do niego oliwy, bazylii przyprawy tzatzaki i ewentualnie innych przypraw, według upodobań.Póżniej marynujemy łososia i wstawiamy do lodówki na ok30min. w między czasie robimy pesto.
Pesto składniki:
Mozarella 50g
Szpinak
Jogurt naturalny lub mleko ok. 20ml
przyprawy.
Przygotowanie Pesto
Do blendera wkładamy szpinak, czosnek, starty ser mozarella, . Całość miksujemy, dodając stopniowo jogurt naturalny lub mleko, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Następnie owijamy kawałki zamarynowanej ryby w pergamin.
7. Wkładamy filety z łososia do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill lub ok. 180 stopni Celsjusza). Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut.
Na koniec wszystko kładziemy na talerz i życze wszystkim Smacznego :)
Zmieniony przez - Spiro97 w dniu 2014-12-30 14:59:53
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2014-12-30 15:05:19