Jak wiadomo warzywa powinny być nieodzowny elementem naszej diety, choć szacuje się, że wielu z nas zjada ich o wiele za mało. Co niestety często odbija się na wielu brakach, które potrafią dawać bardzo różne symptomy naszemu organizmowi.

Niektóre z warzyw mają jadalne korzeń, ale i liście, należy do nich – pietruszka.

Pietruszka zwyczajna

Pietruszka jest warzywem dwuletnim, z rodziny selerowatych. Pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka oraz Algierii. W dzikiej formie występuje na Półwyspie Apenińskim oraz Bałkańskim. Obecnie uprawia się ją praktycznie na całym świecie i docenia się jej walory smakowe oraz to, że dobroczynnie działa na nasz organizm.

Pietruszka pojawiła się w polskich kuchniach dopiero w XVI wieku. Dziś natomiast mamy do niej dostęp nieograniczony. Dlatego korzystajmy z jej prozdrowotnych właściwości, ale też niech dzięki jej liściom oraz korzeniowi nasze dania wzbogacą się o ciekawy smak i wygląd.

Od wieków pietruszka stosowana była jako roślina stricte lecznicza. W starożytności wierzono nawet, że daje wielką moc, szybkość oraz że jej spożywanie pobudza sprawność umysłową i koncentrację. Silne właściwości lecznicze posiadają najbardziej nasiona pietruszki zawierające bardzo wartościowy olejek eteryczny. Ma on dobroczynny wpływ szczególnie na układ pokarmowy. Zapobiega powstawaniu gazów w przewodzie pokarmowym oraz stabilizuje poziom flory bakteryjnej, przyda się również przy boleściach związanych z układem pokarmowym. Obecnie pietruszkę wykorzystuje się bardzo często jako środek na ugryzienia komarów i nie tylko. Sok z jej liści potrafi działa cuda, wystarczy przyłożyć roztarty (nawet w dłoniach) liść natki pietruszki i posmarować miejsce ukłucia, a swędzenie i boleści szybko mijają.

Pietruszka korzeń

Wartość odżywcza

  • 100 g korzenia pietruszki dostarczy 55 kcal, w tym:
  • 2,3 g białka
  • 0,6 g tłuszczu
  • 12,3 g węglowodanów
  • 4,3 g błonnika pokarmowego.
  • Witaminy
  • 8 IU witaminy A
  • 1,7 mg witaminy E
  • 4,1 µg witaminy K1
  • 41 mg witaminy C
  • 0,1 mg witaminy B1
  • 0,08 mg witaminy B2
  • 2,37 mg witaminy B3
  • 0,23 mg witaminy B6
  • 180 µg witaminy B9
  • 0,12 mg kwasu pantotenowego

Składniki mineralne

  • 49 mg wapnia
  • 1,2 mg żelaza
  • 36 mg magnezu
  • 71 mg fosforu
  • 562 mg potasu
  • 17 mg sodu
  • 1,4 mg cynku
  • 0,23 mg miedzi
  • 0,46 mg manganu
  • 0,1µg selenu

Pietruszka korzeń, wykorzystanie w kuchni

Jak wiadomo korzeń pietruszki ma szerokie zastosowanie w naszej, polskiej kuchni. Korzenia używa się zazwyczaj do zup, dzięki niemu wywar, nie tylko typowy rosół, nabiera lekkiej nutki ostrości, wywary warzywne z jego udziałem polecane są przy różnego rodzaju chorobach, w tym w przeziębieniu, problemach z żołądkiem. Wywary dobre są też na poimprezowego kaca, gdyż silnie wzmacniają organizm, dając mu mocny zastrzyk energii. Ponadto taka miska wywaru rozgrzewa i całe ciało wypełnia ciepłem.

Korzeń pietruszki wykorzystuje się również do sałatek warzywnych, polecam podać ją w ten sposób:

Składniki:

  • 200 g kapusty białej
  • 1 szt. pora
  • 150 g jabłka
  • 20 g octu winnego
  • 25 g erytrytolu
  • 50g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • 25g soku z cytryny

Przygotowanie:

Kapustę należy poszatkować, pora dokładnie posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś korzeń pietruszki zetrzeć na małych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę z oliwek, przyprawy, erytrytol, posypać całość koperkiem, składniki dokładnie wymieszać, na koniec skropić sokiem z cytryny.

Natka pietruszki

Natka pietruszki i jej zastosowanie zazwyczaj kończy się po dodaniu jej do rosołu czy ozdobieniu nią swojej ulubionej sałatki, a okazuje się, że na jej bazie można zrobić wiele ciekawych rzeczy. Natka pietruszki ceniona jest nie tylko za smak, ale również ze względu na to, że stanowi panaceum na wiele przypadłości.

Wartość odżywcza

  • 100 g natki pietruszki dostarczy 36 kcal, w tym:
  • 3 g białka
  • 0,8 g tłuszczu
  • 6,3 g węglowodanów
  • 3,3 g błonnika pokarmowego

Witaminy

  • 8425 IU witaminy A
  • 1640 µg witaminy K
  • 0,09 mg witaminy B2
  • 0,09 mg witaminy B6
  • 0,08 mg witaminy B1
  • 152 µg kwasu foliowego
  • 133 mg witaminy C
  • 1,31 mg witaminy B3
  • 0,7 mg witaminy E
  • 0,47 mg kwasu pantotenowego
  • 138 mg wapnia
  • 554 mg potasu
  • 58 mg fosforu
  • 56 mg sodu
  • 50 mg magnezu
  • 6,2 mg żelaza
  • 5 mg fitosteroli
  • 1,1 mg cynku
  • 0,2 mg manganu
  • 0,1 mg miedzi
  • 0,1 µg selenu

Natka pietruszki, wykorzystanie w kuchni

Natka zazwyczaj kojarzona jest z zielonym dodatkiem do zupy. Liście pietruszki wkomponować można również innego rodzaju buliony mięsne czy rybne. Warto dodać ją również do kolorowych soków warzywnych, dostarczy tym samym sporej dawki witamin i wzbogaci sok o nowe smaki. Na jej podstawie i po dodaniu soku z cytryny oraz ulubionych ziół zrobić można pyszny sos do sałatek, ale wzbogacić można nią również smak grillowanych mięs czy warzyw.

Można ją również podać w formie aromatycznego masła, a przygotujecie je w ten sposób:

Składniki

  • kostka masła (minimum 82 % tł.)
  • 25 g posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny (około 5g) do smaku

Przygotowanie:

Natkę dokładnie siekamy, ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy, doprawiamy, skrapiamy delikatnie sokiem i chowamy do plastikowego opakowania. Takie masełko możemy trzymać do tygodnia w lodówce. Dostarczy nam wielką bombę witaminową, warto używać go w okresie jesienno-zimowym, gdyż natka dostarczy nam witaminę C, zaś czosnek wzbogaci dietę o wapń i potas. Jesienna pogoda nie będzie nam groźna, gdyż wspomagać naturalnie będziemy swój organizm.

Wniosek

Zarówno korzeń pietruszki, jak i zielona jej część, są godne uwagi i powinny na stałe zadomowić się w naszej kuchni.

Natomiast nie da się ukryć, że nać pietruszki ma o wiele więcej witamin i minerałów. Spora dawka witaminy A, K, kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy z grupy B stawiają ją wysoko w randze pro produktów.

Podsumowanie

Jak wiadomo sporo z nas jada bardzo mało warzyw, jednych po prostu nie lubimy, inne są drogie, ciężko dostępne, ale korzeń i nać pietruszki są ogólnodostępne, tanie, wartościowe, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Korzystając z przepisów wyżej, pietruszkę wykorzystać można w inny niż tradycyjny sposób, co sprawi, że nadamy im w kuchni nowego znaczenia.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
CarbonBasedLifeforms

Nać pietruszki ma o wiele więcej wartości odżywczych w przeliczeniu wagowym, natomiast w przeliczeniu objętościowym - czyli stosowanym na co dzień - nie ma to realnego przełożenia. Nie zjadamy takich ilości, chyba że ktoś sobie robi zielone shejki i wpycha tam zieleniny do oporu.

0
gawron9292

bardzo fajną opcją na spożycie większej ilości natki jest zrobienie soku. wystarczy zblendować natkę z cytryną i dodać wody

0