Szacuny
11409
Napisanych postów
72702
Wiek
38 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
958826
Czerwona malina – (Rubus idaeus) to roślina niezwykle bogata w witaminy, składniki mineralne, garbniki, kwasy organiczne, pochodne cyjanidyny, żywice. Stosuje się ją w celu wzmocnienia kondycji ogólnej organizmu oraz zwiększenia odporność na infekcje. Malina posiada także działanie diuretyczne – ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu; wspomaga także procesy związane z regulacją przemiany materii, stanowi także dobre źródło błonnika. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej (keton malinowy jest popularnym składnikiem preparatów odchudzających), uważa się także, że związki pozyskane z liści malin mogą wspomagać procesy związane z regulowaniem poziomu cukru we krwi. Posiada właściwości przeciwutleniając. Owoce maliny są również źródłem naturalnych salicylanów.
Czerwona malina i substancje z niej izolowane wchodzą w skład rozmaitych suplementów diety, w tym środków odżywczych, wspierających odporność immunologiczną, odchudzających, oczyszczających organizm z toksyn i innych.