Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 57443 razy
  • Autor

    Kurczak po Chińsku z Ryżem i Warzywami

  • Gr.
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 267
    • Wiek: 22 lat
    • Na forum: 8 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 2639

    Wysłano 30 maja 2009 14:34

    zgłoś naruszenie

    Trochę inna wersja, według mnie dużo lepsza ale nieco bardziej czasochłonna.

    Kurczak po Chińsku z Ryżem i Warzywami II
    Składniki







    Ryż 1torebka 100 gram
    Pierś z kurczaka 250 gram
    1/2 średniej cebuli
    Papryka czerwona 1/4 czyli około 50gram
    marchewka około 50gram
    1/4 pomidora około 40gram
    pędy bambusa
    kiełki fasoli mung
    grzyby mung
    Sos sojowy wedle uznania
    oliwa z oliwek do smażenia wedle uznania


    Dodatki:
    Przyprawy (sól, pieprz, i inne). Ja zastosowałem jakąś magiczną xD chińską przeprawę kupowaną na wagę, pieprz kolorowy oraz trochę tabasco.

    Sposób przyrządzenia









    Kroimy pierś kurczaka i dodajemy przypraw.Grzyby mun wsadzamy na około 10 minut do gorącej wody. Kroimy marchewkę, paprykę, cebulę, pomidora oraz grzyby mun (po namoczeniu).
    Następnie gotujemy ryż, jednocześnie smażąc kurczaka (kilkanaście minut). Ja do smażenia kurczaka użyłem tylko trochę oliwy aby nawilżyć patelnię ponieważ mam taką na której nie trzeba używać tłuszczy.

    Na drugiej patelni wlewamy trochę oliwy i wsypujemy na nią pokrojone warzywa oraz kiełki fasoli i pędy bambusa.




    Gdy wszystko będzie gotowe wykładamy na talerz ryż a na niego zmieszanego kurczaka z warzywami. Można też smażyć kurczaka z warzywami na jednej patelni ale mi wygodniej było na dwie.

    Wartości odżywcze
    Pędy Bambusa na 100 gram produktu mają [0kcl; 7,2gW ; 0gT ; 0,8gB], kiełki fasoli mung na 100 gram produktu mają [15kcl; 2,5gW ; 0,1gT ; 1gB] a używamy ich niewiele więc ich nie uwzględniłem. Sos sojowy nie wiadomo jakie ma wartości odżywcze więc też nie mogłem tego uwzględnić, ale używamy go stosunkowo niedużo więc nie powinno być problemów. Nie uwzględnione są też grzyby mung których użyliśmy około 10gram więc też prawie nic :).

    Pierś kurczaka - 200 gram 224kcl B-43g T-4g WW-0g
    Papryka - 50gram 15kcl B-0,5g T-0,5g WW-3,5g
    Ryż - 100gram 340kcl B-7g T-0,5g WW-79g
    Marchew - 50gram 20 kcl B-0,5 T-0g WW-4,5g
    Pomidor - 40gram 7kcl B-0,3 T-0g WW-1,5g
    Pędy Bambusa kilka gram
    Kiełki Fasoli mung kilka gram
    Cebula kilkanaście gram

    RAZEM: ok 500 gram, 600 kcl, białka 54g, tłuszcze 6g (dodajcie jeszcze tłuszcze z oliwy z oliwek w zależności ile użyjecie), węglowodany 90g



  •  Odżywki i suplementy

    Wysłano 30 maja 2009 18:16

    Koniecznie sprawdź te produkty:



    sprawdź pozostałe odżywki, odżywki białkowe, odżywki na masę
  • Eoghan
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2019
    • Wiek: 24 lat
    • Na forum: 6 lat
    • Trenuje: 6-7 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 15368

    Wysłano 30 maja 2009 18:16

    zgłoś naruszenie
    Wygląda pysznie, jak będę miał trochę więcej czasu niż teraz to na pewno zrobię :)
  • PakerConan
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 487
    • Wiek: 27 lat
    • Na forum: 6 lat
    • Trenuje: sierpień 2007
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 13866

    Wysłano 30 maja 2009 19:24

    zgłoś naruszenie
    pędy bambusa
    kiełki fasoli mung
    grzyby mung


    gdzie takie coś można zakupić, bo w biedronce nie ma
  • Gr.
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 267
    • Wiek: 22 lat
    • Na forum: 8 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 2639

    Wysłano 30 maja 2009 20:50

    zgłoś naruszenie
    Kiełki fasoli mung i pędy bambusa to w większości supermarketów (w puszkach kupcie, można przełożyć do słoika potem). Z grzybami mun trochę gorzej ale też wiele sklepów je sprzedaje (kupuje się suszone, są dość drogie 50gram = kilkanaście złotych ale te 50 gram starczy na dość długo).