SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawdziwy razowiec

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 26714

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51580 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
milosh87
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
tak dodajemy to co w 1 i 2 dniu. wydawało mi sie że napisałem to najprościej jak sie da. nawet mój brejdak 7 letni skapował

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-09-02 13:02:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51580 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 308 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5577
Ja po wymieszaniu 100 ml wody i 100g. mąki.. mam w hooooi gęstą mase.. (bardzo) mam dodac wody czy taka ma byc ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 436 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2319


Mój razowiec

Uzależniony od biegania .

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
no fajowy. ale ludziska pamiętajcie żeby dodawać drożdże do ciasta. zapomniałem ich podać w przepisie. tak gdzies z 20 gram

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-09-08 10:22:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 28
Stary, ale zmaściłeś. Taki piękny przepis i na końcu powiadasz "drożdże"? Mam nadzieję, że to o jakimś innym chlebie, a nie tym z tematu. Cała idea zakwasu jest po to, żeby drożdży nie dawać. Poza tym są niepotrzebne, jak widać z innych postów.

Drożdże jak czytałem są niezdrowe i hodują nam w jelitach drożdże i raki. Próbuję więc przestawić się na zakwas, choć przecież to też drożdże, tylko dzikie. Milsze są dla nas te dzikie?

Tak ogólnie to podałeś świetny przepis. Ja zrobiłem właśnie taki chleb, ale wskazówki na stronie http://chleb.info.pl były cholernie skomplikowane. Z Twojego jest dużo łatwiej. Polecam mimo to tamtą stronę, bo temat tam jest mocno rozbudowany. Na przykład na podstawie zakwasu z lodówki można skrócić produkcję zaczynu do 24 h.

Do ludzi, którzy martwią się zbyt gęstym zakwasem: rozrzedźcie go wodą. Konstystencja ciasta ma być osiągnięta dopiero ostatniego dnia. Zakwas ma konsystencję gęstej śmietany. Chodzi tylko o to, żeby zachować odpowiednie proporcje mąki zakwaszonej (użytej w dniach 1-3) do niezakwaszonej. Teoretycznie ma to być 1:2, tak jak u Jacqa. I bez drożdży, tak jak robili to praprzodkowie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
tak kolego ale jak robisz bez drożdży, to chleb baaaardzo długo wyrasta i nie każdemu się chce z tym babrać. dlatego alternatywą jest dodanie drożdży, które w przeciwieństwie do tego co piszesz, wcale nie są takie złe, bo nie stosujesz ich w kg tylko w śladowych ilościach. pozdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 28
Mój chleb, Kolego, wyrastał 3 godziny i musiałem przerwać tą imprezę, bo zaczął spieprzać z formy. Wobec Twoich kilku godzin na drożdżach, to chyba miał niezły czas. Fakt, że stworzyłem mu dobre warunki, bo rósł w piekarniku. Ale przy całej babraninie z ciastem, rozgrzanie piekarnika na chwilę do temp. 40C i wsadzenie tam ciasta pod lampkę nie jest żadnym wysiłkiem. No więc nie można powiedzieć, że bez drożdży rośnie baaaaardzo długo.

No i nie każdy lubi mocno nadmuchany chleb. Ja wolę ciężki niż wsuwanie powietrza.

Do dyskusji nad pożytkiem lub szkodliwością drożdży jeszcze nie dorosłem.

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
to sie bardzo cieszę! jeżeli ten sposób Ci odpowiada to świetnie. mam nadzieje że będziesz go robił częściej. a próbowałeś już?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

makaron z piersią i warzywami na ostro

Następny temat

Pieczeń z indyka

forma lato