Przeczytałem jeden z postów i postanowiłem napisać co nieco o tych przyjaznych kulturach bakterii :)
Probiotyki - dobre bakterie
Probiotyki kiedyś całkowicie obce nam słowa zyskują coraz większą sławę. Upowszechniane są przez żywieniowców oraz producentów żywności. Czy organizm ich potrzebuje i czym one właściwie są?
Probiotyki są jednym z elementów tzw. żywności funkcjonalnej, czyli żywności, która ma zdrowotne działanie potwierdzone naukowo. Jest to żywność, której cechy wpływają na poprawę samopoczucia, zdrowia lub ma korzystne oddziaływanie na jedną lub więcej funkcji organizmu. Należy do niej m.in.: wspomniana już żywność probiotyczna oraz niskoenergetyczna, wysokobłonnikowa, o obniżonej ilości cholesterolu itp.
Co to są probiotyki?
Najogólniej rzecz biorąc jest to grupa środków spożywczych, które zawierają w swoim składzie żywe kultury bakterii. Udział tych produktów w diecie w odpowiedniej ilości oraz częstości może odgrywać korzystny wpływ na zdrowie. Kiedyś uważano, że mikroorganizmy są dla człowieka niebezpieczne. Wraz z rozwojem nauki wyodrębniono bakterie mające korzystny wpływ na organizm człowieka jak i te, które nie są w organizmie pożądane.
Skład mikroflory jelitowej ma istotny wpływ na zdrowie. Mikroflora przewodu pokarmowego zawiera zarówno bakterie niepożądane (np. bakterie gnilne) jak i bakterie pożądane (fermentacji mlekowej). Do bakterii probiotycznych zalicza się następujące szczepy bakterii kwasu mlekowego:
* Lactobacillus acidophilus
* Lactobacillus bulgaricus
* Lactobacillus paracasei
* Lactobacillus reuterii
* Bifidobacterium bifidum
* Bifidobacterium longum
* Saccharomyces boulardii itd.
Działanie
Bakterie probiotyczne wprowadzane do organizmu wraz z pożywieniem zasiedlają jelita, wpływając na poprawę składu mikroflory oraz wpływają na poprawę odporności organizmu. Hamują rozwój tych szczepów bakterii, które mają charakter patogenny i szkodliwy dla organizmu. Działanie to polega na zakwaszaniu środowiska jelit wraz z wytwarzaniem substancji zwalczających wirusy i bakterie. Pomagają zwalczać biegunki lub też odwrotnie mogą przyspieszać pasaż jelitowy, w zależności od szczepu. Wykazano też, że część bakterii fermentacji mlekowej może mieć wpływ na hamowanie rozwoju bakterii odgrywających swoją rolę w powstawaniu choroby wrzodowej, Helicobacter pylori.
Mikroorganizmy te mogą też łagodzić objawy nietolerancji laktozy oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u osób nią obciążonych.
Gdzie ich szukać?
Głównym źródłem probiotyków są fermentowane napoje mleczne takie jak: kefiry, jogurty typu “bio", mleko acidofilne. Wszystkie fermentowane produkty mleczne poza żywymi kulturami bakterii posiadają też w swoim składzie inne produkty fermentacji mlekowej charakteryzujące się równie korzystnymi właściwościami, ograniczając wytwarzanie enzymów pochodzenia bakteryjnego.
Spożywanie produktów probiotycznych pozwala uniknąć problemów jelitowych oraz ogólnoustrojowych, co sprzyja zachowaniu prawidłowej flory jelitowej, dlatego warto zwiększać ich udział w codziennej diecie.
Źródło:
http://www.we-dwoje.pl/probiotyki;-;dobre;bakterie,artykul,2770.html
Od siebie dodam, że podczas brania odżywek/suplementów ważne jest przyjmowanie takich specyfików :)
"Go Hard, Or Go Home..." Lloyd Banks