Negatywny wpływ spożywania kawy wynika przede wszystkim z zawartej w niej kofeiny. Jak niektóre badania donoszą picie ponad 4 filiżanek na dobę zwiększa ryzyko zachorowania na zawał. Ponadto spożywanie kawy może przyczynić się do zwiększenia niepłodności, zaburzenia snu czy prowadzić do tzw. „nerwowości kofeinowej". Kawa również zawiera cechy jak najbardziej pozytywne, nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także z punktu widzenia zdrowia i medycyny. Kawa wspomaga dotlenienie organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby, przyspiesza metabolizm, do 50 % zmniejsza ryzyko cukrzycy II, a także zmniejsza stopień zachorowania na raka wśród palaczy.
Naukowcy z hiszpańskiego Autonomus University of Madrid postanowili sprawdzić na co naprawdę wpływa kawa, jak jej picie może wpłynąć na stan zdrowia człowieka. Jak wcześniejsze badania donoszą picie kawy ma zarówno walory zdrowotne jak i działanie destrukcyjne. Ostatnie badania wykazały, że pacjenci, którzy piją kawę cierpieli mniej z powodu cukrzycy typu II, chorób serca czy niektórych typów raka w porównaniu z osobami, które kawy nie piją.
Przeegzaminowano ponad 41 tys. mężczyzn oraz 84 tys. kobiet, w celu rozróżnienia wpływu kawy na zdrowie w porównaniu z wieloma innymi czynnikami, jak np. palenie papierosów. Każda osoba w momencie rozpoczęcia badań została bardzo dokładnie zbadana, przede wszystkim pod względem chorób serca i raka. Następnie każdy z pacjentów poddanych eksperymentowi był badana co 2 do 4 lat. Bardzo ważnym aspektem było sprawdzenie każdego uczestnika po względem częstości picia kawy, palenia papierosów czy prowadzonego trybu życia.
Po zakończeniu badań naukowcy nie zdefiniowali żadnego połączenia pomiędzy piciem kawy a rakiem. Wynik wcale nie jest tłumaczony występowaniem kofeiny w kawie, dlatego że osoby poddane badaniom, które piły kawę bezkofeinową, w porównaniu z osobami niepijącymi kawy miały również mniejszy stopień zachorowania na raka. Jest coś zatem tajemniczego i bardzo wartościowego w kawie co sprawia, że jej picie ma takie korzyści zdrowotne.
Kolejny eksperyment Esther Lopez-Garcia (dyrektora badań poprzednich) przeprowadzony na 120 osobach miał na celu sprawdzić długość życia dla osób pijących kawę (co najmniej 4 filiżanki dziennie) w porównaniu z tymi co jej nie piją. Okazało się, że piecie kawy nie tyle nie skraca długości życia, co je wydłuża.
Badania nad pełnym mechanizmem tego fenomenu zostały już rozpoczęte. Ważne jest teraz by określić jaki związek (lub związki) odpowiada za zmniejszenie ryzyka chorób kończących się najczęściej śmiercią.
Źródło:
The Relationship of Coffee Consumption with Mortality; Lopez-Garcia; Annals of Internal Medicine; 17.06.2008
Pozytywny jak HIV