Szacuny
53
Napisanych postów
5239
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
75867
Regularne stosowanie czosnku w codziennej diecie jak twierdzą naukowcy jest wstanie opóźnić rozwój miażdżycy nawet o kilkanaście lat. Składniki bioaktywne czosnku obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszają ciśnienie krwi, usprawniają jej przepływ, a także zabezpieczają przed niekorzystnymi reakcjami utleniania tłuszczów w krwiobiegu. Składniki czosnku poprawiają także przepływ krwi przez naczynia mózgowe i ułatwiają zaopatrzenie mózgu w tlen i składniki odżywcze. Czosnek chroni więc przed zawałem serca, zabezpiecza przed udarem mózgu, arteriosklerozą oraz spadkiem kondycji psychicznej i fizycznej w wieku podeszłym.
W czosnku występuje wiele saponin steroidowych, będącymi bardzo aktywnymi związkami obniżającymi ciśnienie krwi, a także flawonidy, witaminę C oraz witaminę E - składniki zabezpieczające przed niekorzystnymi reakcjami utleniania lipidów w krwiobiegu. Oprócz składników już wymienionych czosnek jest także źrółdłem takich składników jak: magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, molibden, chlor, jod, witamina A, witaminy grupy B, aminokwasy oraz wiele substancji o silnym działaniu antybakteryjnym.
A tutaj przepis na pastę czosnkową. Ser twarogowy rozcieramy ze śmietaną bądź kefirem, dodajemy do tego kilka roztartych ząbków czosnku oraz łyżkę zarodków pszennych. Przyprawiamy do smaku, a całość posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Szacuny
53
Napisanych postów
5239
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
75867
Wiele osób nie lubi ani samku czosnku ani jego zapachu, a czosnek naprawdę warto spozywać. Znam sposób na przyrządzenie czosnku, który wpływa na zmianę jego samku powiedziałbym na słodki . Wystarczy go usmażyć. Ja robię tak: kilka ząbków wrzucam na patelnie teflonowa i smaże aż stanie się on miękki. Taki czosnek można zjeść np. z mięskiem, można dodać go do sałtki lub co najbardziej polecam posmarować nim chlebek.