no to do dziela :)
<poczatek>
Jezeli chodzi o serwatke i jej bialka:
Serwatka sklada sie z 6,5% suchej masy i 93,5% wody. Z tego substratu
uzyskuje sie, serwatke slodka (czyli zageszczona i wysuszona, najczesciej
rozpylowo, sucha mase serwatki), serwatki demineralizowane, koncentraty
bialek serwatkowych, permeat serwatki, laktoze, izolat bialek serwatkowych i specyficzne bialka zawarte w serwatce.
I teraz dochodzimy do sedna sprawy. Serwatka slodka kosztuje w granicach
2,0PLN/kg, serwatki demineralizowane kosztuja od 2,70 do 10,00PLN/kg w
zaleznosci od ilosci usunietych soli mineralnych. Np. Serwatka D90, czyli
serwatka z ktorej usunieto ponad 90% soli mineralnych, jest produkowana
tylko z serow podpuszczkowych typu emmenaller, musi spelniac odpowiednie
wlasciwosci mikrobiologiczne bez zmiany wlasciwosci funkcjonalnyh i utraty
funkcji biologicznych bialek. stad cena produktu rosnie.
A jeszcze nie doszlismy do bialek...
Koncentraty bialek serwatkowych zawieraja od 30 do 80% bialek. Ich koszt
wynosi od 7-8PLN/kg dla bialek 30% do 40-70PLN/kg dla bialek o koncentracji 80%. Bialka serwakowe naleza do niezbyt stabilnych termicznie. Glowny skladnik bialek serwatkowych beta-laktoglobulina (ponad 50%) koaguluje w temperaturze 69C, a trzeba miec na uwadze normy dotyczace zawartosci mikroorganizmow. Wazny jest rowniz sposob dobory metody produkcji czy mikofiltracja, czy wymienniki jonowe, czy odwrocona osmoza czy elektordializa, w jakiej kolejnosci, do jakich stezen.
Izolat bialek serwatkowych tutaj koszt juz wynosi od 80 do ... trudno
powiedziec, ale patrzac po sklepach to i do 160PLN/kg. Dlaczego?
Izolat Bialka serwatkowego ma najwyzsze wskazniki przyswajania bialka...
dotychczas max. wartoscia wskaznika BV (ang. Biological Value) moze byc 100.
Jednak dla bialek seratkowych ynikiem potwierdzonym juz kilkakrotnie jest
156. Oznacza to, ze na 100g bialka sewatkowego uzywkuje sie pryzrost 156g.
Jak to mozliwe...
Wlassnei ze wzgledu na wartosci odzywcze bialek serwatkowych.
Bialka serwatkowe skladaja sie z:
beta-laktoglobuliny
Alfa-laktoalbuminy
Immunoglobulin
Albuminy serum
laktoperoksydazy
laktoferyny
i peptydy w tym slawny glukation.
Wlasciwosci biologiczne posiadaja wszystkie bialka jednak najistotniejesze
sa te, ktorych jest najmniej, czyli Glukation, laktoferyna, laktoeroksydaza, imunoglobuliny i alfa-laktoalbumina. Np. kg laktoferyny kosztuje ok 300$.
Laktoferyna jest bialkim, ktorego centralna czesc stanowi kation zelaza.
Jest to najlepiej przyswajalna forma zelaza jaka na chwile obecna
znaleziono. i tak mozna o kazdym specyficznym bialku serwatki. Zapaszam do
zaopoznania sie z linkiem:
http://www.nationaldairycouncil.org/health/digest/dcd74-6.asp?page=1
<koniec>
jesli mielibysmy jeszcze jakies konkretne pytania do Pana Krzysztofa na temat dzialania bialek serwatkowych to z checia nam odpowie :)
ponadto Pan Krzysztof prosil aby zamiescic link do www.extensor.pl wiec tak tez czynie :)