SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

o bialkach serwatkowych inaczej

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4180

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 533 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2060
Od razu mowie, ze nie jest to moj artykul :) Tylko Pana Krzysztofa Grabińskiego z firmy Lacma, ktory zgodzil sie na publikacje i z tego miejsca go pozdrawiam :)

no to do dziela :)

<poczatek>

Jezeli chodzi o serwatke i jej bialka:
Serwatka sklada sie z 6,5% suchej masy i 93,5% wody. Z tego substratu
uzyskuje sie, serwatke slodka (czyli zageszczona i wysuszona, najczesciej
rozpylowo, sucha mase serwatki), serwatki demineralizowane, koncentraty
bialek serwatkowych
, permeat serwatki, laktoze, izolat bialek serwatkowych i specyficzne bialka zawarte w serwatce.
I teraz dochodzimy do sedna sprawy. Serwatka slodka kosztuje w granicach
2,0PLN/kg, serwatki demineralizowane kosztuja od 2,70 do 10,00PLN/kg w
zaleznosci od ilosci usunietych soli mineralnych. Np. Serwatka D90, czyli
serwatka z ktorej usunieto ponad 90% soli mineralnych, jest produkowana
tylko z serow podpuszczkowych typu emmenaller, musi spelniac odpowiednie
wlasciwosci mikrobiologiczne bez zmiany wlasciwosci funkcjonalnyh i utraty
funkcji biologicznych bialek. stad cena produktu rosnie.
A jeszcze nie doszlismy do bialek...
Koncentraty bialek serwatkowych zawieraja od 30 do 80% bialek. Ich koszt
wynosi od 7-8PLN/kg dla bialek 30% do 40-70PLN/kg dla bialek o koncentracji 80%. Bialka serwakowe naleza do niezbyt stabilnych termicznie. Glowny skladnik bialek serwatkowych beta-laktoglobulina (ponad 50%) koaguluje w temperaturze 69C, a trzeba miec na uwadze normy dotyczace zawartosci mikroorganizmow. Wazny jest rowniz sposob dobory metody produkcji czy mikofiltracja, czy wymienniki jonowe, czy odwrocona osmoza czy elektordializa, w jakiej kolejnosci, do jakich stezen.
Izolat bialek serwatkowych tutaj koszt juz wynosi od 80 do ... trudno
powiedziec, ale patrzac po sklepach to i do 160PLN/kg. Dlaczego?
Izolat Bialka serwatkowego ma najwyzsze wskazniki przyswajania bialka...
dotychczas max. wartoscia wskaznika BV (ang. Biological Value) moze byc 100.
Jednak dla bialek seratkowych ynikiem potwierdzonym juz kilkakrotnie jest
156. Oznacza to, ze na 100g bialka sewatkowego uzywkuje sie pryzrost 156g.
Jak to mozliwe...
Wlassnei ze wzgledu na wartosci odzywcze bialek serwatkowych.
Bialka serwatkowe skladaja sie z:
beta-laktoglobuliny
Alfa-laktoalbuminy
Immunoglobulin
Albuminy serum
laktoperoksydazy
laktoferyny
i peptydy w tym slawny glukation.

Wlasciwosci biologiczne posiadaja wszystkie bialka jednak najistotniejesze
sa te, ktorych jest najmniej, czyli Glukation, laktoferyna, laktoeroksydaza, imunoglobuliny i alfa-laktoalbumina. Np. kg laktoferyny kosztuje ok 300$.
Laktoferyna jest bialkim, ktorego centralna czesc stanowi kation zelaza.
Jest to najlepiej przyswajalna forma zelaza jaka na chwile obecna
znaleziono. i tak mozna o kazdym specyficznym bialku serwatki. Zapaszam do
zaopoznania sie z linkiem:
http://www.nationaldairycouncil.org/health/digest/dcd74-6.asp?page=1

<koniec>

jesli mielibysmy jeszcze jakies konkretne pytania do Pana Krzysztofa na temat dzialania bialek serwatkowych to z checia nam odpowie :)
ponadto Pan Krzysztof prosil aby zamiescic link do www.extensor.pl wiec tak tez czynie :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
up
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
świeta prawda.
tego czego najmniej jest w popularnm białku - organizm najbardziej potrzebuje. głównie alfa laktoalbuminy i glikomakrodepeptydów itd.

skad wzieło się ze izolat może mieć 159 jak max jest 100%?
odpowiedź jest bardzo prosta.
Otóż kiedyś dawno temu dwóch bodajże anglików (nie pamietam nazwisk) probowało wynaleźć jakiś dobry wskaźnik jakości białka.
Po co im to było potrzebne?
Otóż w XIXw. Anglia posiadała mnostwo kolonii na terenach gdzie panował głód. Głównie w Afryce.
Ludzie umierali z głodu - głodu białkowego. Jedli - ale mało i bezsensownie. Anglicy nie chcieli aby dalej tak się działo i zaczeli myśleć o skwalifikowaniu źródła życiodajnego białka w ten sposob żeby wysyłać na kolonie jak najmniej surowca, z jak najlepszym wynikiem - zaspokojeniem głodu białkowego.
Potrzebna była koniecznie klasyfikacja.
Dwóch angielksich chemików skwalifikowało białko na podstawie (po spozyciu)stosunku zatrzymanego azotu w organizmie z ilością zawartego azotu w osoczu (obliczona na podstawie badania bilansu azotowego). Nazwana nowa klasyfikacja białek - BV (wartośc biologiczna) sprawdziła się. Najwieksza wartosc biologiczną z owczesnych źródeł białka było BIAŁKO JAJA i jego wartość wynosiła 100.
Z upływem czasu, dzieki wielkiemu rozwojowi technologicznemu i powiekszeniu wiedzy chemicznej ludzie zaczęli wyodrebniac poszczególne białka z danego surowca różnymi metodami. Wynaleziono izolacje białka z serwatki, ktora w stosunku do białka z jaja miała wiele wieksza wartosc biologiczną. Stąd obecne liczby powyżej 100.

to by było tyle

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Fuckmaster ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 202 Napisanych postów 31902 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94099
z tą 100 to bylo umownie - tak jak powiedzmy z szeregiem napieciowym metali gdzie wodor przyjeto za 0
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bimsalabim ZASŁUŻONY
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2399 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8832
nie no czarny .......
ja wymiękam ......
rozwaliles mnie tym objasnieniem .....
dal bym ci soga ale juz chyba nie da rady , dalem ci juz z 50....
jestem pod wrazeniem .....
teraz sie wyjasnia dlaczego selekcjonujac odpowiednie bialka , odpowiednie ich frakcje grupy - jak np w przypadku hi teca ( z melasy i ziemniakow mozna uzyskac wartosc bv 136 !!!) niemiec mi to zawsze tlumaczyl ale tak zawile ze nigdy nie potrafilem tego do konca zrozumiec
a prawda jest taka ze przy odpowiedniej obrobce i technologi to z kazdego zrodla bialka przy odpowiednim polaczeniu mozna uzyskac polaczenie o najwyzszej wartosci biologicznej !!!!!!
to jest to na czym firma hi tec bazuje od kilku lat
zawsze sie wszyscy smiali ze amino anabol pq z hi teca mialo w skladzie napisane bialko z melasy !!!!!!
a to wcale nie o to chodzi z czego , tylko jaka jest zawartosc wlasnie tych najbardziej potrzebnych aminokwasow
w melasie wlasnie jest najwiecej , najlepszych aminokwasow bcaa , i wszyscy z tego kozystaja !!!!!!
ci co robia bcaa z hydrolizatu lub izolatu serwatki robia to albo z obludy albo rozzutnosci albo z braku mozliwosci - tak sadze
mozna zrobic mieszanka z drewna , kupy i pomidorow jesli sie ma takie mozliwosci i technologie i potrafi z tego uzyskac maxxx
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
hehe. ale teraz mowisz o czym innym

hydrolizaty zawsze beda miały wieksza wartosc biologiczną niż źródła białka z innymi składnikami./odżywki,produkty spozywcze/
hydrolizat ziemniaka ma napewno wieksza wartosc biologiczną od samego koncentratu serwatki. To logiczne. nie zawiera żadnych dodatków typu laktoza, tłuszcz itd. ktore spowalniałyby procesy trawienne.
Sam mam przecież hitec protein proffesional - od ktorego wali jakimiś białkami roślinnymi.. BV 136 mieszanka hydrolizatów roślinnych i białek zwierzecych.

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bimsalabim ZASŁUŻONY
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2399 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8832
jeju ale sie czepiasz
tak szybko pisalem moją reakcje
na razie nie wnikalem
tylko to co mi sie nasunelo na mysl w tym temacie
ciezko mi teraz kombinowac bo tworze wlasnie opisy polskie do mrm i esn i przyjmuje zamowienia i ogladam filem
ale mas racje
jak zawsze .........
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czarny sam to pisales?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bimsalabim ZASŁUŻONY
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2399 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8832
poza tym ja teraz nawiazalem typowo do reakcji klientow !!!!!!!!
panie !!!!!!!!!
bv z ziemnaikow ????????
136 ????????
to kicha !!!!!!!!!!!!
ten jest z mleka !!!!!!!!
musi byc lepszy !!!!!!!!!!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bimsalabim ZASŁUŻONY
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2399 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8832
a wszyscy wiemy ze 99,9 % sprzedawcow przy argumencie ze bv z mleka musi byc lepsze od bv z melasy i ziemniaka - wysiada .....
bo nie wie co sprzedaje , po co i dlaczego
i o co tu chodzi !!!!!!!!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
hydrolizat to hydrolizat! i nie ma go co porownywać z odzywką bo to inna klasa, inne proporcje aminokwasów itd.

Om - sam, na wolno bez żadnych źródeł. wsyztsko zaczerpniete z nauk Sławka (po naszych rozmowach)

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

tribulus

Następny temat

Czy HMB cos daje????????????????

WHEY premium