Trudno powiedzieć; można tylko zgadywać:
- może za długo już to bierzesz i po prostu bakterie w jelitach są na tyle silne i jest ich na tyle dużo, że radzą sobie same, a dodatkowa dawka jest niepotrzebna i robi się ich za dużo;
- może chodzi o coś zupełnie innego - coś podrażnia jelita, jakiś składnik z jedzenia bądź suplementów.
Czy po odstawieniu produktów z glutenem, zastąpiłeś je czymś dobrym dla bakterii? Bo może odstawiłeś produkty zbożowe, a nie wrzuciłeś nic ciekawego w zamian i w ten sposób osłabiłeś całą florę jelitową.
Np. (oczywiście zmyślam) - wywaliłeś
płatki owsiane , a zacząłeś jeść wafle ryżowe i inne przetworzone "wydmuszki" ...
Zboża są teraz dyskryminowane, ale prawda jest taka, że na produktach zbożowych dobrze "pasą się" nasze bakterie... Podobno zawarte w zbożach lignany zapobiegają powstawaniu raka jelita grubego.
Tu o tym wspominają:
http://www.fronda.pl/a/dieta-antyrakowa-zapobiega-do-70-nowotworow,64003.html
W nieoczyszczonych zbożach zawarty jest beta glukan, polisacharyd o bardzo korzystnym działaniu na jelita. Jest on również składnikiem budulcowym drożdży piekarniczych, które są dla nas od wieków ważnymi organizmami symbiotycznymi - współpracują z bakteriami mlekowymi, ułatwiają im rozwój. Wywalając zboża i produkty piekarnicze z naturalnej fermentacji - razem z glutenem, wywalamy też coś dobrego:
http://betaglukan-bio.com/obetaglukanie.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Betaglukan
To takie pierwsze z brzegu wzmianki o beta glukanie, oczywiście pewnie są lepsze opracowania.
Ale po tej tabelce z Wiki widać, że np. ryż jest ubogi w beta glukan, w stosunku do zbóż....
Pozdrawiam
.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-05 11:25:00