SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gastrolog odradza dietę "na masę"

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2966

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
A propos pieczywa - to jest produkt, z którym często są problemy, nawet razowe wielu osobom szkodzi. Jeśli Ci nie żal rezygnować, możesz wywalić z diety na rzecz innych skrobiowych i węglowodanowych produktów, a jeśli lubisz, to zwracaj uwagę, które Ci służy, a które nie... najlepiej piec samemu na naturalnym zakwasie, wtedy ma się pewność co do jakości i braku szkodliwych dodatków.

Jesteś w takiej sytuacji, że te najmniej przetworzone produkty - razowe, surowe - mogą się okazać większym obciążeniem dla wątroby, niż produkty średnio przetworzone, nieco oczyszczone albo nawet całkiem białe (np. ryż). Dlatego, jeśli coś by Ci dolegało po jakimś teoretycznie "zdrowym" jedzeniu, to kieruj się swoimi odczuciami, a nie jedz na siłę czegoś, po czym źle się czujesz.

Na przykład ja zupełnie inaczej czuję się po zjedzeniu mięsa i strączków niby jedno białkowe i drugie, ale wątroba inaczej to odczuwa.

Przypomniało mi się coś - nie wiem, czy lekarz dał Ci jakieś zalecenia odnośnie owoców i warzyw, ale pamiętam, że cytrusy i inne owoce bogate we flawonoidy - służą regeneracji wątroby. Pomarańcze, mandarynki, cytryny, czerwone grejpfruty - szczególnie. Jeśli byś się dobrze po nich czuł, to możesz jeść sporo. Mój brat kiedyś brał leki obciążające wątrobę i lekarka zaleciła mu wręcz codzienną dawkę cytrusów w celu ochrony. Z tym, że kiedy bierze się jakiekolwiek leki, trzeba się upewnić czy wolno, szczególnie grejpfruty.
Podobnie z warzywami bogatymi we flawonoidy i antyutleniacze - np. surowa marchew, burak. Nie musisz jeść bardzo dużo, ważniejsze żeby regularnie. Można też pić w małych ilościach sok, jeśli w całości sprawiałyby problem, choć wątpię.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 203 Wiek 24 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5110
Lekarz nic o tym nie wspomniał ,ale spróbuję - pożyjemy, zobaczymy

"Wspaniałe sukcesy osiągają tylko ci, którzy ośmielili się uwierzyć, że coś w nich samych jest potężniejsze od okoliczności". Bruce Barton

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
Tanim i dobrym źródłem antyutleniaczy jest też przecier pomidorowy i pomidory, łatwo uwzględnić w menu.
Próbuj, dieta nieraz potrafi uczynić cuda .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Omdlenia i zasłabnięcia

Następny temat

Prawie nic nie słyszę na lewe ucho

WHEY premium