Co nam potrzebne:
- ryż basmati
- 4 jajca
- limonka
- szczypiorek
- natka pietruszki (akurat dzisiaj nie miałem )
- sos chiński słodko-pikantny
Ryż wysypujemy z woreczka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu jak się zrobi miękki. Jeżeli wcześniej wyparuje cała woda, to na bieżąco podlewamy troszeczkę.
Jajca mieszamy dodając szczyptę soli i wciskamy pół limonki (lub całą jak ktoś woli bardziej kwaskowe).
Do ugotowanego ryżu wlewamy jajca i pokrojony na drobno szczypiorek&pietruszkę - mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na malutkim ogniu, dosłownie na 2-3 minuty.
Po zgaszeniu, zostawiamy pod przykryciem jakieś 7 minut. Ryż staje się puszysty i mięciutki :). Później wiadomo, na talerz, polewamy sosikiem i wcinamy papu
Wartości odżywcze:
kcal- 636
B- 33
T- 21
W- 81