Do nie dawna nie zwracałem uwagi na jeden wyraz umieszczony w zdaniu przy dacie ważności:
Generalnie produkty spożywcze posiadają takie oznaczenie:
a) należy spożyć przed.. [tu data ważności]
b) należy spożyć do..
Czym one się różnią?
Na jakich produktach występują?
ad a) należy spożyć przed(np. na mleku UHT)
- występuje na produktach których jakość rozumiana jako zespół cech organoleptycznych (odczuwanych przez ludzkie zmysły jak np. smak, zapach konsystencja) ulega pogorszeniu po dacie zawartej na produkcie.. czyt. sucharki robią się bardziej twarde.., ser żółty może "zyskać" twardą skorupę itp. - pogorszenie cech odczuwalnych przez nasze zmysły..
lecz..
jako tako taki produkt spożyty po terminie ważności nie powinien spowodować pogorszenia stanu zdrowia.. (oczywiscie wszystko w granicach rozsądku - wiadomo ser wystawiony na dwór przy 30 stopniach celcjusza na plusie zepsuje sie nawet przed terminem ważnosci.. a trzymany wlodowce bedzie nadawał się jeszcze przez parę dni / tyg(?) do spożycia..
ad b)
b) należy spożyć do..(np. na maślance i innych produktach mlecznych fermentowanych)
-słowo "do" jest tutaj adekwatne.. po dacie ważności produkt z tym oznaczeniem nie tylko traci wiele na jakości lecz także umieszczony dosadnie wyraz "do" ostrzega nas na produktach o niskiej trwałości, że spożycie go może się skończyć .. np sraczką, bólem brzucha itp.
PODSUMOWUJĄC: JEŚLI DANEMU PRODUKTOWI SPOŻYWCZEMU ZBLIŻA SIĘ /MINĄŁ WŁASNIE TEMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:
ZWRÓĆMY UWAGĘ NA JEDEN Z DWÓCH WYRAZÓW WYSTĘPUJĄCYCH NA ETYKIECIE "do" lub "przed" I NA TEJ PODSTAWIE ZADECYDUJMY CZY PRODUKT WYLĄdDUJE W ŚMIETNIKU CZY JESZCZE MOŻNA GO SKONSUMOWAC.
ZRóDłO: WYKłADY Z MIKROBIOLOGII:p
POZDRAWIAM
Zmieniony przez - bajker999 w dniu 2008-05-26 23:01:11