– W Irlandii przed wprowadzeniem pszenicy nie było celiakii czy też schizofreni. Po ich wprowadzeniu wybuchła epidemia tych chorób
– Napady padaczki możę powodować uszkodzenie nerek lub wątroby, zaburzenia elektrolityczne, niski cukier, niedotlenienie, niski wapń we krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia metaboliczne, guz mózgu, wady naczyniowe mózgu, wylew, toksyny
– Leki przeciwpadaczkowe nie leczą padaczki i nie przeciwdziałają kolejnym napadom, obniżają aktywność mózgu
– 70% dzieci które miało pojedyńczy napad nie będzie miało drugiego
– Depakina (walproinian sodu) i karbamazepina mają bardzo długą listę skutków ubocznych
– Domięśniowa B6 może cofnąć padaczkę tak jak i witamina B1 której niedobór może ją wywołac. Pomaga jak i leczy też dieta
– W dawnych czasach padaczkę leczono 21 dniowym postem poprzedzonym dietą niskowęglowodanową
– Opisuje plusy i minus diety ketogenicznej (tłuszczowej) która przynosi bardzo dobre rezultaty w padaczce
– Dieta MCT to dieta oparta na kwasach tłuszczowych średniołańcuchowych. 60^ tej diety to olej MCT który wprowadza organizm w ketozę silniej niż inne tłuste produkty
– Sugeruje się, że dieta Atkinsa możę być lepsza niż MCT i ketogeniczna
– Dieta GAPS którą stosuje u swoich pacjentów to dieta bez skrobii i cukrów rafinowanych. Pomaga w spazmach, drgawkach i tikach
– Wg.niej do napadów padaczki doprowadzają toksyny przedzierające się przez nieszczelną śluzówkę jelita
oraz ze względu na niedobory czynników odżywczych
– Autystycy mają niepochamowaną ochotę na węglowodany ze względu na dysbiozę
– Fenole to naturalne barwniki żywności. Są nimi też witamina C, K, E, witaminy z grupy B, fenole to też neuroprzekaźniki
– Kwas galusowy – pozbycie się tego fenolu z diety to podstawa diety nisko salicylanowej
– Niektóre dzieci uczulone są na warzywa psiankowate (pomidor, ziemniak, bakłażan, papryka)
– Chelatacja (oczyszczanie z metali ciężkich) powoduje wytrącenie się także i innych toksyn
– Osoby z ASD i innymi zaburzeniami neuropsychicznymi zawalone są metalami ciężkimi
– Dieta GAPS uszczelnia śluzówkę jelita
– Uszczelnienie jelita powoduje, że osoba nie jest już wrażliwa na fenole
– Czysty fenol w postaci kropli pod język neutralizuje alergię czy nadwrażliwość na fenole w jedzeniu
– Przerost candida powoduje alergie na inne grzyby i pleśnie
– W GAPS niektóre owoce są dozwolone
– Patogeny jelitowe uszkadzając śluzówkę jelita powodują upośledzenie enterocytów przez co nie trawią węglowodanów, które stają się pożywką dla bakterii chorobotwórczych
– Bakterie symbiotyczne nadzorują proces produkcji enterocytów
– W badaniach wykazano, że brak przyjaznych bakterii powoduje długi czas przejścia enterocytów z krypt na szczyt kosmka włosowego jelit i doprowadza to do nowotworzenia
– Monocukry z owoców i niektórych warzyw są najłatwiej przyswajalnymi węglowodanami i powinny być podstawą u osób z problemami z trawieniem. DWucukru (skrobia) nie mogą być
przyswajane bez enterocytów.
– Disacharydoza to enzym produkowany przez enterocyty który rozkłada wielocukry na monocukry któe łątwo się wchłaniają
– Maltoza to produkt trawienia skrobii. Bez disacharydozy nie trawisz maltozy, laktozy i sacharozy
– Nie poleca owoców niedojrzałych gdyż zawierają cukier – sacharozę. Dojrzałe wg niej są ok
– Białka trawi pepsyna
– Enterocyty wytwarzają peptydazę która rozkłada białka do pojedyńczych aminokwasów
– Poleca jajka jeśli nie masz na nie alergii
– Naturalną obronę jelit przed patogenami jest produkcja śluzu. W ASD jesdt ona nadmierna przez co jest problem z trawieniem tłuszczy (stolec jest wtedy bladobiały i natłuszczony lub unosi się na wodzie)
Pojawia się przez to problem z niedoborami wit.A,D,E i K
– Osoby na GAPS unikają zatem ziaren, zbóż i produktów z nich wytworzonych, skrobii, glutenu, cukru, fenoli i grochu, laktozy i produktów mlecznych
– Węglowodany przetworzone powodują nagły i wysoki skok glukozy we krwii
– Przetworzone węgle i cukier osłabiają funkcjonowanie makrofagów oraz białych krwinek
– Tłuszcze trans zwiększają limfocyty th2 i zmniejszają populację th1. W ASD jest niedobór th1
– Akrylamid – substancja toksyczna, kancerogenna – występuje w chipsach i frytkach (w produktach smażonych) czy też w kawie rozpuszczalnej
– Do metabolizowania jednej cząsteczki cukru organizm potrzebuje 56 cząsteczek magnezu
– Odradza czegokolwiek z soją z tego względu iż w procesie jej przetwarzania łączy się z aluminimum i zaburza wchlanianie jodu, jest przeważnie GMO, ma wysoki poziom fitynianów przez co nie wchłaniasz ważnych minerałów. Większość autystów ma na nią alergię
– Osoby z celiakią i innymi zaburzeniami jelit dobrze reagują na dietę SCD (niskowęglowodanowa)
– Dieta GAPS bazuje na SCD
– W SCD nabiał jest dozwolony – unika się laktozy
– Czesto nawet jak matka spożywa mleko i karmi dziecko swoim mleczkiem to dziecko ma kolki. W momencie odstawienia mleka krowiego kolki znikają.
– Poleca naturalną domową fermentację mleka
– Poleca domowy test skórny na alergeny spożywcze (położyć krople mleka na wewn. stronie nadgarstka aż do wyschnięcia, jak z rana obudzisz się bez plamy w tym miejscu to nie masz alergii)
– Poleca masło ghee (zrobione w warunkach domowych)
– W diecie GAPS niezbędne jest odstawienie nabiału, z czasem można do niego powrócić
– Każdy produkt nabiałowy sugeruje wprowadzić powoli i obserwować reakcje negatywne, które mogą wystąpić po 3-5dniach
– Poleca surowe mleko krowie lub kozie
– W mleku pasteryzowanym łatwiej o bakterie patogenne i infekcje
– Kwas mlekowy łagodzi stany zapalne i wzmacnia ściany jelit, zmniejsza przepływ treści pokarmowych w jelitach i normalizuje stolec
– Produkty wysokobiałkowe mogą pogarszać problem z zaparciami
– GAPS to też eliminacja warzyw wysokoskrobiowych
– U osób ze stanami zapalnymi zaburzona jest konwersja karotenoidów do witaminy A
– Owoce poza awokado zakłócają trawienie mięsa
– Surowe warzywa mają właściwości zasadotwórcze (wyższe niż przetworzone)
– Poleca 1-2 łyżeczki zmielonej wątróbki małym dzieciom
– Poleca jedzenie tłustego, mięso razem ze skórą
– Zdecydowanie poleca jajka – żółtko to źródło choliny = protektora wątroby i układu nerwowego
– Cholesterol jest produkowany w wątrobie w odpowiedzi na spożywanie węglowodanów i cukru
– Głównie alergenem jest białko jaja a nie żółtko.
– Poleca 2-4 jajka dla dziecka lub 4-8 dla dorosłego (dziennie)
– Jeśli nie ma biegunki można spożywać orzechy (jeśli nie ma się na nie alergii) i mąki z orzechów
– Nasiona dynii i sezam poleca moczyć 12godzin – są wtedy lekkostrawne
– Inny „trik” – orzechy zalać wodą, dolać pół szklanki serwatki, trzymać w ciepłym miejscu przez 24h, wypłukać, osuszyć w piekarniku
– Chlor uszkadza florę bakteryjną jelit
– Piwo zawiera skrobię i drożdże – zabronione w GAPS
– Poleca wszystkie tłuszcze zwierzęce (tłuszcze te nie zmieniają struktury chemicznej podczas obróbki chemicznej)
– Do gotowania poleca smalec lub masło ghee ew.tłuszczu z kaczki, gęsi czy kury
- Poleca oliwe z oliwek, rowniez do smazenia
– Chlorek sodu jest tragiczny dla organizmu (sól kuchenna), prowadzi do kamieni w woreczku zółciowym i nerkach, zwiększa ciśnienie tętnicze, powoduje problemy z krążeniem
– Śluzówka jelita regeneruje się dzięki enterocytom
– Przed dietą właściwą poleca dietę wprowadzającą, leczącą śluzówkę jelit
– Zimna woda może wywołać skurcze, poleca letnią lub ciepłą
– Pierwszy etap diety to bulion rybny lub mięsny wraz z kośćmi i chrząstkami (kości pocięte)
– Poleca jjeść wszystko co jest na i w kościach i chrząstkach wraz z bulionem
– Poleca soki z kiszonych warzyw
– Poleca herbatę imbirową (polepsza trawienie)
– Warzywa w bulionach poleca dopiero jak nie będzie już stanów zapalnych w jelitach, błonnik postęguje stany zapalne
– Później dochodzą żółtka jaj, warzywa, awokado, kiszonki a następnie surowe jabłko, marchew, pomidor (jak nie ma problemów z psiankowatymi)
– Jedzenie skrobii z tłuszczem spowalnia proces jej trawienia
– Uważa, że wegetarianie to najcięższe przypadki do wyleczenia
– W momencie poprawy mikorbiomu zanikają zachcianki i powraca zmysł smaku
– W wyjątkowych przypadkach dysbiozu u dziecka poleca je karmić do 24 miesięcy piersią z dodatkiem bulionu (między karmieniem piersią)
– Odradza diety wegetariańskie (uważa że to głodzenie organizmu
– W przypadku zaburzeń łaknienia poleca wywar mięśny / bulion
– Zaburzenia łaknienia to braki białka
– Poleca suplementację aminokwasami, cynkiem, b kompleks, witamina c, magnez, żelazo, jodynę, olej z dorsza i wiesiołka
– Większość osób z zaburzeniami emocjonalnymi ma niski poziom asparaginy w organizmie
– Poleca wprowadzić mięso i sok z kiszonej kapusty powoli w małych dawkach do bulionu (wraz z żółtkiem jajka)
– GAPS poleca w epilepsji, stanach lękowych, ADHD, schizofreni, zaburzeniach dwubiegunowych, zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych
– Jedzenie sfermentowanych produktów przedłuża życie
Zmieniony przez - GymSherpa w dniu 23/04/2021 06:36:40