Szacuny
45
Napisanych postów
544
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
6789
Witam
Ksylitol to podstawa u mnie w kuchni. Nie ma cukru, lecz ksylitol - do kawki, do sosów, do naleśników, sernika.
Czy jest różnica w ksylitolu CHIŃSKIM i FIŃSKIM ?
Chiński kosztuje już od 20-22 zł na allegro, Fiński to minimum 30 zł. (CENY ZA KG)
Co powiecie o tym ?
Szacuny
11148
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Chiński pozyskiwany jest poprzez kwasową hydrolizę kukurydzianej biomasy lub przy udziale fermentacji drożdży. Jako że Chiny są potentatem GMO, poszła fama, że ta ich kukurydza może być modyfikowana.
Fiński tradycyjnie z brzozy. Ale z pewnością i tego procesu nie można nazwać naturalnym, bo też mamy do czynienia z ingerencją kwasów i innych chemikaliów.
Tak czy siak, oba są takie same.
Zmieniony przez - emenems w dniu 2016-12-06 05:43:57
Szacuny
45
Napisanych postów
544
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
6789
domer
Fiński jest po ok 23zł za kg i certyfikatem. Niestety nikt nie wie jakie są warunki pozyskiwania, więc nie dostaniesz odpowiedzi.
Tzn. Na allegro z wysyłką wychodzi 30 zł za fiński, za chiński ok 23-24 zł. Czy widziałeś Fiński za 23 zł z wliczoną wysyłką? Jeśli tak to poproszę powiedz gdzie, jakiej firmy, ew jakiś link. Dzieki !
Pytanie, czy warto właśnie dokładać te 6 zila co parę tygodni. Może ktoś się jednak orientuje.