O zakwaszeniu wywołanym przez dietę mówi i pisze się wiele, natomiast mało kto wie na czym ów problem może polegać, jak manifestuje swą obecność i kogo tak naprawdę dotyczy. Zagadnienie jest ciekawe o tyle, że z jednej strony podważa się możliwość istnienia czegoś takiego jak „zakwaszenie dietą”, a z drugiej natomiast „straszy się” tym stanem przy byle okazji i przedstawia jako przyczynę rozmaitych chorób, co oczywiście nie ma rzetelnego uzasadnienia.
Kwasica niejedno ma imię
Kwasica metaboliczna w ujęciu klinicznym to problem, który może zagrażać życiu. Na tej podstawie łatwo się domyślić, iż mało prawdopodobne jest, by doprowadzić się do takiego stanu poprzez spożywanie zbyt dużej ilości produktów kwasotwórczych. Myli się ten, kto wierzy, że poprzez zjedzenie dużej ilości białka i ograniczenie spożycia warzyw można zmienić pH krwi na kwaśne. Nic z tych rzeczy się nie dzieje, bo organizm posiada kilka mechanizmów pozwalających mu zachować równowagę kwasowo-zasadową, o czym więcej pisałem w osobnym artykule, do którego link znajduje się poniżej:
http://potreningu.pl/articles/4484/wplyw-diety-na-rownowage-kwasowo-zasadowa
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4485/kwasica-utajona--czym-jest-i-kogo-dotyczy