O „zakwaszeniu organizmu” pisze i mówi się wiele. Rzadko niestety rozgłaszane informacje mają rzetelne uzasadnienie. W praktyce z jednej strony można spotkać się ze stwierdzeniem, że zakwaszenie organizmu jest nieosiągalne przy udziale praktyk żywieniowych, z drugiej – nie milkną przestrogi wedle których współczesna żywność zakwasza, a kwasica metaboliczna to stan, który w dzisiejszych czasach zagraża każdemu. W niniejszym artykule postaram się uporządkować dane dotyczące tego zagadnienia.
Równowaga kwasowo-zasadowa od podszewki
Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, który umożliwia zachowanie odpowiedniego stężenia jonów wodorowych (pH) w przestrzeniach wewnątrz i zewnątrzkomórkowych. Warto dodać, iż powyższe warunki są po prostu niezbędne dla prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych i dla zachowania homeostazy ustrojowej. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej stanowi więc dla organizmu najwyższy priorytet – fakt ten już skłania do wniosku, że trudno jest się ot tak „zakwasić” zwłaszcza, że istnieją dwa niezależne mechanizmy regulacyjne pozwalające utrzymać stan równowagi- mowa o:
mechanizmie oddechowym (płuca),
mechanizmie nerkowym.
To oczywiście nie wszystko co należy wiedzieć o możliwościach naszego organizmu. Bardzo ważne jest to, że posiada on również cztery systemy buforujące, które działają bądź to w środowisku zewnątrzkomórkowym, bądź też wewnątrzkomórkowym. Są to bufory:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4484/wplyw-diety-na-rownowage-kwasowo-zasadowa