Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Wszystko zależne jest od składu takiego pieczywa. Np kukurydziane bym unikał.
1
...
Napisał(a)
Kiedyś przez pomyłkę kupiłam makaron bezglutenowy kukurydziany zamiast zwykłego (było b.podobne opakowanie) i obydwie z córką stwierdziłyśmy, że to jest ohydne i nie da się jeść... Nawet w ogóle nie przypominał kukurydzy w smaku, więc ciekawa jestem jak i z czego go robią... (A znam smak np. własnych wyrobów z mąki kukurydzianej, jest całkiem inny). Dlatego będąc na diecie bezglutenowej, unikałabym jednak przetworzonych produktów, bo nawet przy teoretycznie dobrym składzie mogą być poddane jakimś dziwnym i niezdrowym technologiom. Robiąc coś samemu ma się pewność, co się je...
...
Napisał(a)
Kukurydza ogólnie nie jest zbyt wartościowym produktem a przetwarzanie jej w szczególności.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Płatki owsiane są jak najbardziej ok, tylko trzeba zwracać uwagę na jakość i producenta. Czasem są gorsze, czasem lepsze. Ja zawsze kupowałem w Bezglutenie ale w jarmarku natury też podobno niezłe. Dobrze się po nich czułem i wcale nie są takie drogie.
...
Napisał(a)
Przyznam, że osobiście nie zwracam aż tak uwagi na producenta. Jedynie w kwestii plewów. Biedronkowe nie mają ich prawie w ogóle i to mi pasuje.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Jeśli chodzi o płatki PROVENA to są spoko, aczkolwiek jeśli szukasz czegoś konkretniejszego to firma PIĘĆ PRZEMIAN ma kilka rodzajów płatków owsianych bg - jumbo, najmniej przetworzone oraz zwykłe - czyli takie jak PROVENA. Co do chleba, osobiście polecam piec swój bo niestety każdy pakowany chleb będzie miał w sobie tej chemii trochę aby mógł leżeć na półce kilka miesięcy. Sama jak skończę zapas planuję zakup maszyny bo i taniej wyjdzie upiec jak kupić. Jeśli masz jakieś pytana to wal, 22 lata na tej diecie jestem ;)
Polecane artykuły