Chociaż cukry rafinowane generalnie cieszą się raczej złą opinią, to ze wszystkich produktów tego typu syrop glukozowo-fruktozowy postrzegany jest dziś jako chyba największe zagrożenie dla zdrowia i sylwetki. Warto się zastanowić, czy jednak owo obiegowe przekonanie jest prawdziwe i czy faktycznie spożywanie produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym jest większym grzechem, niż konsumowanie produktów słodzonych sacharozą, czyli stołowym cukrem.
Syrop glukozowo-fruktozowy – co to takiego?
Syrop glukozowo–fruktozowy (w skrócie: HFCS, z ang.: High Fructose Corn Syrup) to roztwór fruktozy, glukozy, z niewielkim udziałem wyższych sacharydów, masowo używany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Jego wysoka popularność wynika przede wszystkim z cech takich jak:
znakomite właściwości słodzące,
bardzo dobra rozpuszczalność,
niski koszt produkcji,
łatwość otrzymywania,
możliwość szerokiego i łatwego zastosowania w recepturach artykułów spożywczych.
Jak powstaje HFCS?
Początkowo HFCS pozyskiwany był ze skrobi ziemniaczanej, od pewnego czasu jednak surowcem wykorzystywanym do jego produkcji jest skrobia kukurydziana. Sama produkcja syropu glukozowo-fruktozowego wydawać się może na pierwszy rzut oka dość skomplikowana, jednak z punktu widzenia technologii przemysłowych jest jednak banalnie prosta. Jedyna złożoność procesu produkcyjnego polega na tym, że najpierw następuje hydroliza skrobi do pojedynczych cząsteczek glukozy, a następnie wprowadza się proces izomeryzacji glukozy, w celu otrzymania fruktozy (połączenie fruktozy i glukozy pozwala uzyskać zdecydowanie bardziej pożądany smak i obniżyć ilość surowca - fruktoza jest wyraźnie słodsza od glukozy). I tak oto powstaje roztwór dwóch cukrów prostych, dokładnie tych samych, które tworzą... sacharozę! W tym miejscu dochodzimy do różnic pomiędzy cukrem stołowym a HFCS, o których mówi się wiele, a które zarazem są trochę inne niż sugerują obiegowe źródła.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4546/syrop-glukozowo-fruktozowy-vs-cukier-stolowy--cz--i