Mam nadzieję że ten tekst wam pomoże. Błędem wielu, mam nadzieję że nie Twoim czytelniku, jest oglądanie filmów na youtube i szukanie po internecie materiałów. Wielu z was zapewne się zbuntuje i będzie miało po części rację, ale wszystko trzeba robić z umiarem. Nic nie zastąpi dobrego trenera i własnej silnej woli. Ten czas który się poświęca na komputer to przecież siedzenie na tyłku i nic nic nie robienie (w prawdziwym świecie).
Chcę żebyśmy dobrze się zrozumieli (jeśli dotarłeś do tego fragmentu tekstu) nie neguję zdobywania wiedzy o swojej dyscyplinie na komputerze ale lepiej wzbudzić twoje oburzenie, niż pozwolić Ci na utracenie granicy.
Lepiej trenować z głową, ale systematycznie, bo najważniejsze jest utworzenie odpowiednich przyzwyczajeń ruchowych dlatego rozpoczynając trening zwracaj uwagę na technikę. Na siłę czas przyjdzie później. Dobry trening powinien obejmować:
-rozgrzewka - 5-8 minutowy trucht, następnie dużo przemachów rąk, skrętów tułowia, trochę ćwiczeń na nogi jak przeskoki krokiem dostawnym,
podskoki naprzemianstronne i rozciąganie
-część wstępna - ćwiczenia techniczne - wykonujemy je powili i pomagają na jak najdokładniejszym wykonaniu danej części rzutu (są one wymienione w skanie na górze)
-część główna (przyładowe są wrzucone w linkach) - rzuty z miejsca następnie lekko z obrotu i na końcu konkursowo 6. Nie rzucajcie ponad 40 razy i nie rzucajcie za szybko - za to włóżcie w rzut całą swoją złość zachowując technikę
-zakończenie - odłóż dysk i wykonaj kilka odcinków sprintem 30-40 metrowych i porozciągaj się
----Przykładowy rozkład tygodniowy:
siłownia
technika
szybkość i skoczność, płotki
siłownia
technika...
Dyskobol poza silą ręką musi być szybki w kole, dlatego starajcie się nie zostać "miśkami" i pracujcie nad całym swoim ciałem. Sprint, skok i sporty drużynowe nie mogą wam być obce bo koordynacja to podstawa. Np. Alekna skacze w wzwyż ponad 1.90, i w dal 7m - daje do myślenia.
W razie jakichkolwiek pytań piszcie. Skończyłem :)
Zmieniony przez - adziu10boj w dniu 2008-12-27 22:43:17