Uszodzenie czy zerwanie więzadeł krzyżowych - przedniego i/lub tylnego - to kontuzja dwóch najważnieszych więzadeł, które wchodzą w skład kolana. Sam staw zbudowany jest z 11 takich więzadeł jednakże dwa wymienione wcześniej mają kluczowe znaczenie w stablizacji i funkcjonowaniu naszego kolana.
Najczęściej ludzie zrywają więzadło przedne, które składa się z dwóch pęczków włókien. Jeśli noga jest wyprostowana to włókna ułożone są równolegle do siebie. W przypadku zgięcia ów pęczki krzyżują się, co uniemożliwia przesuwanie się kości udowej względem kości piszczelowej. Co nam to daje? Dzięki takiemu funkcjonowaniu noga jest stabilna. Ale więzadło krzyżowe przednie to nie jest jedynie dobry stabilizator. Dzięki temu więzadłu czujemy również w jakim położeniu jest noga.
Najlepiej jakbyś skonsultował się ze specjalistą i wykonał prześwietlenie. Wtedy dopiero można dać konkretne zalecenia. My nie jesteśmy w stanie tego uczynić przez internet.
Pozdrawiam

Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-18 18:51:40
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Sky is the limit!
http://www.sfd.pl/Indywidualne_Sporty_Ogólnorozwojowe-f101.html zapraszam

Sky is the limit!
mam nadzieje ze nic powaznego
Sky is the limit!
do autora - mi tez sie acl po reko roz***al (duzo osob zrywa po ponownym reko - z tego wzgledu ,ze 70% sukcesu to przeprowadzona operacja 30% twoja ingerencja - nie licze reha ktora jest podstawa usprawniania) ale ja osobiscie dlatego zdecydowalem sie na larsa (z tego co mowili ludzi co rozmawialem przed larsem to kazdy na + vs zwykla reko) no ja tez powiem ,ze po 10dniach chodze juz normlanie po schodach itp... a mialem robione acl i pcl - wiec to jest lepsza opcja imo jesli naderwales (zerwales acl) bo mozna to wsadzic w stara strukture acl. jedyny problem to ,ze lars wytrzymuje w sporcie kolo 15lat (potem nie wiadomo)
stabilnosc na oko mozna sobie looknac siedzac na krzesle noga 90* stopa pod katem 45* wzgledem nogi bez opieranai sie na niej (tylko poszeszwa zeby slizgu nie bylo) i prubujesz sie odepchnać z krzesłem jak wysówa sie mocniej to niz zdrowa to po aclu (1-2cm)
tylko trzeba pameitac zeby miesnei z tylu uda byly luzne (czyli nei wciskac stopy w podloge) - moze ktory sei smiac ale to 1 jak mozna sprawdzic amatorsko stabilnosc przednia kolana. (sprawdzalem na 3osobach bez acli) - druga opcja jest szuflada (stopa tez luzno) ale to juz trzeba miec wprawe zeby sobie samemu zrobic.
Kammm1 - wiezadło przeszczepione jest silniejsze przez pierwsze 6tyg bo zleznie do emtody maja od 2000N do 5000N - problem tylko taki ,ze jego mocowania w kośći maja do max 800N (rigidfix (rygle)) sruby juz mniej kolo 500N (nie pamietam) a potem jak wiezadło sie przebuduje i kosc zarosnie to ma kolo 1500N (zdrowe ma kolo 2000N) wiec to budjda ,ze mocniejsze a do tego dochodzi blad w napinaniu przeszczepu (umiejscowania) gojenia itp... ja osobiscie juz w normlana reko sie nie bawie - szkodza mojego zdrowia no i czucie glebokie (unerwienie) ktore u jakis tam osob moze nie odrosnac w tym wiezadle.
Zmieniony przez - Showcase w dniu 2010-08-03 17:38:58
"stabilnosc na oko mozna sobie looknac siedzac na krzesle noga 90* stopa pod katem 45* wzgledem nogi bez opieranai sie na niej (tylko poszeszwa zeby slizgu nie bylo) i prubujesz sie odepchnać z krzesłem"
mozesz to lepiej wytlumaczyc?
Zmieniony przez - soltys88 w dniu 2010-08-03 19:45:47
Sky is the limit!
siadasz na czyms, zginasz noge do okolo 90*, kladzies stope na ziemi okolo 45* wzgledem piszczeli (stopa do zewnatrz), puszczasz noge luzno (tzn zebys nie nie opierał na niej - oznaka tego jest napiety 2glowy) jesli jest luzna noga to ok, teraz próbujesz sie przyciągnać i odepchnać ta noga (ruch 100% jaki wykonuje dzwignie na acl/pcl) jesli lata bardziej niz "zdrowa" no to masz odp. - u mnie sprawdzalo sie 3x przy zerwaniach.
Zmieniony przez - Showcase w dniu 2010-08-03 20:34:13