Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kij do kung-fu.

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4652

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 363
Witam. Trenuję kung-fu i trener powiedział żebyśmy zaopatrzyli się w kije, mają być z twardego drewna. Trener powiedział także, że nie powinien być niższy niż wysokość brwi a najlepiej trocheę wyższy od nas. Chciałbym się dowiedzieć czy kij o długości 180-182 cm nie będzie za długi przy moim wzroście-170cm ??(ale jeszcze rosnę). Poza tym z jakiego drewna kije są dobre? Nie potrzebuję jakiegoś najlepszego (wręcz wolałbym coś z tańszych rzeczy), ale taki żeby nie rozpadł się po dwóch treningach. I jeszcze jedno pytanie-lepsze są kije z jednego kawałka drewna czy klejone z kilku i dlaczego? Dzięki z góry

"Take a look to the sky just before you die
It is the last time you will"

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 43 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 57
Nigdzie indziej nie mogłem znaleźć. A jakoś nie jestem przekonany co do kupowania kija w ogrodniczym.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 25 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3782
Przede wszystkim to jest zależne od tego, jaki styl ćwiczysz i do jakiej formy ten kij jest potrzebny. Ze wskazania trenera wynika że to może być kij poziomu brwi, który jak nazwa wskazuje powinien sięgać poziomu brwi użytkownika. Wszelkich kijów możesz szukać w sklepach typu obi, czy kastorama np drewno na karnisz ;) - może dziwne ale da się tam znaleźć dobry materiał, potem wystarczy skrócić dla własnych potrzeb. Kij powinien być raczej wykonany z jednego kawałka drewna, ze względu na wytrzymałość.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1921 Wiek 49 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14221
Gdybyś trenował "Kung Fu", a nie coś kungfupodobnego, to byś wiedział jak się styl którego się uczysz nazywa.

bujing yishi bu zhang yi zhi

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Trenuję Shaolin Chang Chuan ;]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1921 Wiek 49 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14221
Czyli sportowy styl.
Najlepsze kije są bambusowe - są wytrzymałe i giętkie. Ale kije bambusowe dobrze wykonane są drogie. Polecam jak przedmówca udać się do sklepu rolniczego, lub AGD, i tam zakupić kij, jakiego potrzebujesz. Sprawdź tylko czy ten kij nie ma senków, bo jak ma to w tym miejscu może pęknąć. No i jak się ewentualnie uszkodzi, to nie będzie szkoda, bo to jest groszowa sprawa.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 3307 Wiek 59 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 23199
Uprawiający sportowy changquan, ludzie raczej piszą Chang Quan. Pisownia Shaolin Chang Chuan może sugerować YMAA, a to byłby nie sportowy changquan, a syntetyczny changquan skompilowany w Centralnym Instytucie Kuo Shu (Guoshu).

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Właśnie nasza szkoła skupia się na nauczaniu nie sportowej wersji kung-fu. A kij właśnie nie ma być giętki, tylko sztywny, ponieważ ma on być używany głównie do ćwiczeń z partnerem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
W YMAA nie uczy się tradycyjnych styli, i nie ma w Polsce ani jednej szkoły uczącej tradycyjnego tego stylu.
Kij bambusowy, to właśnie kij jakiego używali i używają tradycyjni mistrzowie, bo to jest genialny materiał, a do tego w chinach powszechnie dostępny. Twierdzenie, że nie jest on odpowiedni do tradycyjnego stylu, jest co najmniej humorystyczne. ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 3307 Wiek 59 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 23199
1. W YMAA naucza się changquanu z nankińskiego instytutu guoshu, z czasów guomindangu, który jest mixem paru styli, ale raczej bliżej mu do systemów tradycyjnych, niż do sportowego wushu.

2. Na północy Chin bambus nie jest powszechnie dostępnym materiałem. Natomiast często są tam używane kije z tzw. drzewa woskowego (bailagan - dosłownie "kij z białego wosku"). Zwłaszcza długie kije, drągi, drzewca do włóczni. Inne rodzaje drewna też są stosowane.

Zmieniony przez - dacheng w dniu 2012-03-19 20:12:39

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 43 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 57
Moja koleżanka ćwiczyła kung fu, i kupiła kij z drewna bukowego. Kupowałem dla niej na allgro. Trudno było znaleźć ale znalazłem producenta kijów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Moja koleżanka ćwiczyła kung fu, i kupiła kij z drewna bukowego. Kupowałem dla niej na allgro. Trudno było znaleźć ale znalazłem producenta kijów.

https://www.bokken.pl/p84,kij-bo.html 
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ćwiczenia siłowe pod bjj

Następny temat

JS

Spalanie
Polecane artykuły