Wykorzystanie orzechów w diecie sportowca jest oczywistym krokiem. Zapewniają one nie tylko bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, ale i stanowią źródło zdrowych tłuszczy, które podnoszą wartości zdrowotne naszego ciała. Okazuje się, że konsumowanie orzechów przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności wynikającej z choroby nowotworowej jelita grubego.

Badanie zostało wykonane przez Amerykanów z Instytutów Dana-Farber Cancer oraz Yale Cancer Center, gdzie wykonano badanie na 826 osobach z rakiem okrężnicy. Nowotwór obejmował węzły chłonne w pobliżu pierwotnego guza, jednak nie rozprzestrzenił się dalej. Obserwacja chorych trwała przez 6,5 roku. Przed rozpoczęciem badań osoby te przeszły operację, jak i chemioterapię.

orzechy

Wyniki

Po upływie 6,5 roku okazało się, że osoby, które posiadały w diecie orzechy kilka razy w tygodniu wykazywały mniejsze tendencje do dalszego chorowania na raka i śmierci. Osoby zajadały się głównie orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami i orzechami pekan. Zaznaczyć trzeba, że nie jedli oni popularnych fistaszków.

Wnioski

Wykorzystanie orzechów jest jednym z elementów profilaktyki, która polega m.in. na unikaniu również cukru, zredukowaniu masy ciała i wykorzystaniu aktywności fizycznej. Wyniki badań podkreślają fakt, że styl życia ma ogromny wpływ na to, czy choroba wystąpi, z jakim nasileniem i czy będzie jej nawrót.

Źródło: J Clin Oncol. 2018 lutego 28: JCO2017755413. doi: 10.1200 / JCO.2017.75.5413.