SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

14 produktów, które uchronią cię przed rakiem

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2212

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 2482 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 20068
400 leczniczych substancji znaleźli specjaliści amerykańscy, zajmujący się kwestiami żywienia w pokarmach, które na co dzień znaleźć można na naszych stołach. W jaki sposób wpływają na nasz organizm?

Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów - potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, zawierają także dużą ilość sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach antynowotworowych. Ten składnik, znajdujący się w brokułach, ma także inne ważne właściwości - zabija Helicobapter pylori,oporne na działanie antybiotyków bakterie, odpowiadające za wrzody żołądka i raka tego narządu. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Akademii Medycznej Johns Hopkins w Baltimore i francuskiego Krajowego Ośrodka Badań Naukowych w Paryżu. By nie stracić cennych dla zdrowia właściwości brokułów, należy krótko gotować je na parze.
================================================================
Czarne jagody i borówka amerykańska to z kolei owoce, po które jak najczęściej powinny sięgać osoby, które mają problem z niewłaściwym poziomem cholesterolu, a także z cukrzycą. Są one bogate w wiele cennych pierwiastków mineralnych - selen, cynk, miedź i mangan oraz w witaminy C, A, B, PP. Borówka amerykańska ma w dodatku silne działanie antynowotworowe, dzięki zawartości fitoestrogenów oraz kwasów - foliowego i egalowego.
==============================================================
Czosnek znany jest głównie ze swoich właściwości antybakteryjnych. Zawarta w nim substancja, alicin, która wydziela się po zgnieceniu ząbka czosnku, jest naturalnym antybiotykiem, o działaniu silniejszym niż penicylina. Innym cennym składnikiem czosnku są pochodne siarki, które chronią organizm człowieka przed bakteriami i grzybami (jedzenie ząbków czosnku zaleca się m.in. chorym na candidozę). Naukowcy z Ewha Women’s University w Seulu ustalili, że choć czosnek nie posiada tak silnych właściwości antynowotworowych, jak do tej pory sądzono, to jednak obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, przełyku, jamy ustnej oraz jajników i nerek.
==================================================================
Orzechy mają tylko jedną mała wadę - są dość kaloryczne, jeśli jednak nie przesadzimy z ich spożywaniem, na pewno pomogą nam zadbać o serce, wyregulują poziom cukru we krwi, pobudzą pracę mózgu i złagodzą stany depresyjne. Są one bogatym źródłem witaminy E, B1, PP oraz selenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnego białka. Naukowcom z UC Davis Cancer Center i US Department Agriculture Western Regional Research Center w Kalifornii udało się dowieść, że 6 orzechów włoskich dziennie może pomóc uchronić się przed nowotworem prostaty. Badacze z Harvardu dowiedli natomiast, że kobiety, które sięgają po orzechy co najmniej 2 razy w tygodniu są mniej narażone na wystąpienie nowotworu piersi.
=================================================================
Likopen należy do licznej rodziny karetenoidów (grupy związków fitochemicznych) i jest jednym z najcenniejszych składników pomidorów. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać likopenu. Szacuje się, że aż 85 proc. potrzebnego nam likopenu pozyskujemy z pomidorów, a pozostałe 15 proc. z innych czerwonych warzyw i owoców. Prawdą jest, że najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach. Dietetycy nie zalecają jednak spożywania pomidorów w postaci keczupu, ponieważ znajduje się w nim bardzo dużo cukru. Dużo bezpieczniej jest sięgać po suszone lub gotowane pomidory. Likopen posiada silne właściwości antynowotworowe.
================================================================
Jeśli uwielbiasz gotowaną marchewkę, pamiętaj, by gotować ją w całości i kroić dopiero, gdy jest już odpowiednio miękka. Naukowcom z Newcastle University udało się dowieść, że tak przygotowana marchew zawiera aż 25 proc. więcej falkarinolu, substancji, która znacząco redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Dodatkowo marchew to bogate źródło beta-karotenu oraz witamin C i E. Jedząc ją, opóźniamy proces starzenia się organizmu, a także zabezpieczamy się przed chorobami serca oraz przed problemami ze wzrokiem.
=================================================================
Jeśli chcesz zmniejszyć zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej, powinieneś co najmniej dwa razy w tygodniu sięgać po tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, łosoś, makrela czy śledź. Są one bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które chronią organizm przed takimi chorobami jak rak płuc, piersi, prostaty, czy nerek.
================================================================
Truskawki, podobnie jak maliny i jeżyny zawierają kwas egalowy i polifenole. Ich działanie antynowotworowe polega na stymulacji obumierania komórek rakowych, a także zapobiegają ich powstawaniu poprzez eliminację karcerogenów, które z kolei prowadzą do mutacji genetycznych, prowadzących do rozwoju raka.
==================================================================
Grejpfrut to ulubiony owoc osób, które mają ochotę zrzucić zbędne kilogramy. Poza właściwościami dietetycznymi, posiada on jednak wiele innych. Naukowcy Ezra Cohen oraz Mark Ratain z University of Chicago zajmują się występującymi w grejpfrutach furanokumarynami. Są to substancje, które zaburzają wchłanianie wielu leków. Właśnie z tego powodu lekarze i farmaceuci przestrzegają przed popijaniem leków sokiem z tego owocu. Przy okazji wielu badań okazało się jednak, że w przypadku jednego z leków antynowotworowych - rapamycyny, działanie tych substancji jest wręcz odwrotne, działanie leku wzmacnia się aż czterokrotnie! Co więcej, cytrusy, takie jak grejpfrut, ale też cytryna czy pomarańcz zawierają aż 58 składników chemicznym, które potencjalnie wykazują działanie antynowotworowe. Należą do nich m.in. karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy oraz kumaryny.
=================================================================
Soja, jak i jej przetwory, posiada znakomite właściwości antynowotworowe. Jej bezcenne składniki to inhibitory proteazy, izoflawony, fitosterole i saponiny. W spożywaniu soi przodują Japończycy, u których zachorowalność na nowotwory jest na bardzo niskim poziomie.
=================================================================
Gorzka czekolada to doskonałe źródło antyoksydantów i polifenoli. Kakao, które jest głównym składnikiem gorzkiej czekolady, jest bardzo bogate w magnez. Badania naukowe dowodzą, że długotrwały niedobór tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym magnez doskonale wpływa na serce, a w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
==================================================================
Podobne właściwości, jak gorzka czekolada, posiada też czerwone wino. Jest to bogate źródło polifenoli, z których najcenniejszy jest resweratrol, odpowiadający za spowalnianie procesów starzenia się organizmu. Poza tym cennym polifenolem, wino jest też bogate w trzy inne - kwercetynę, katachinie oraz epigallokatachinie, które wykazują bardzo silne działanie antynowotworowe. Warto jednak pamiętać, że nadużywanie alkoholu może prowadzić do nasilenia się namnażania komórek nowotworowych w organizmie, czego dowodzą badania dr. Gayle'a Page'a z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
=================================================================
Zielona herbata to bogate źródło katechinów (EGCG), które blokują przepływ informacji między komórkami nowotworowymi. Wystarczą już 2 - 3 filiżanki herbaty dziennie, by odczuć cudowne działanie tego płynu. Badania dr Allana Conney z Uniwersytetu Rutgers dowodzą, że herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów aż o kilkadziesiąt procent.
==================================================================
Kurkuma to jeden z najważniejszych składników popularnej przyprawy curry. Jest ona nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale też wykazuje się silnym działaniem antynowotworowym. Aktywny składnik kurkumy - kurkumina wpływa na komórki nowotworowe w sposób, który zmusza je do autodestrukcji. Zanim jednak „złoto Indii" trafi do aptek, musi przejść jeszcze wiele badań. Ostatnie z nich dowodzą, że kurkuma wykazuje też właściwości zapobiegające chorobie Alzheimera. Źródło WP
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 110 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6462
Pożniej przeczytam ;]ale SoG ;]

dddd

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 43 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 285
Ode mnie też sog

Poza tym znalazłem fajną stronkę dotyczącą tematu, może parę osób się zainteresuje. Jest to nowa metoda wykrywania raka, która korzysta m.in. z diagnostyki drogą elektroniczną. Tu jest adres: http://tojefura.com 

Zmieniony przez - de_gie w dniu 2011-07-30 11:48:43

Zmieniony przez - de_gie w dniu 2011-07-30 11:49:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 206 Wiek 24 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1573
Ciekawe, ale ja to nie wierzę. Mój dziadek chlał, palił kilka paczek dziennie i dożył 80 lat. A umarł na zawał serca... to jest ironia!

Citius, altius, fortius!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ścięgno achillesa

Następny temat

Tuż po rekonstrukcji ACL kilka pytań i historia.

WHEY premium