SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[LC] Wołowy żar z doopy by Jeffrey

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7780

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Zawsze lubiłem ostre rzeczy. Dlatego od czasu do czasu preferuję wciągnięcie czegoś co miażdży ostrością cycki.

Zapraszam do spróbowania wołowiny na turboostro.

Będziemy potrzebowali:
- 500g szynki wołowej
- 3 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 10 pieczarek
- 50g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- tabasco
- pieprz cayenne
- papryka ostra
- oliwa z oliwek (nie przyszła na sesję zdjęciową)
- przyprawy: sól, pieprz
- papryczki chilli/jalapenos/inne bardzo ostre papryczki



Ja od czasu, kiedy w osiedlowym sklepiku pojawiły się małe, megaostre papryczki, używam tylko ich. Nie jadłem nigdy w życiu nic ostrzejszego. Na te danie 2 sztuki to jest hardcore...Nie mam pojęcia co to jest, ale tak wyglądają:



1. Zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy wrzątkiem pomidory. Przykrywamy aż zmiękną i odpuszczą skórkę. Zdejmujemy skórkę i masakrujemy pomidory na przecier blenderem.

2. Wołowinę kroimy na malutką kosteczkę.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Siekamy pieczarki
5. Rozdrabniamy pomidory suszone, papryczki i czosnek.



6. Każdy składnik podsmażamy oddzielnie na oliwie z oliwek. Mi do podsmażenia wszystkiego wystarcza 20 ml. Smażę oddzielnie dlatego, żeby skrócić czas smażenia. Cebulę szklimy, pieczarki podsmażamy aż puszczą sok, wołowinę smażymy 2 minuty i na ostatnie 15 sekund wrzucamy do niej suszone pomidory z papryczkami i czosnkiem.

7. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy ciągle mieszając i wrzucamy wołowinę, cebulę i pieczarki. Doprawiamy dużą ilością papryki, pieprzu cayenne, pieprzu ziołowego, solą (ilość wg uznania. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut.

Ja bardzo lubię te danie w połączeniu z ryżem i ogórkami kiszonymi (ryż zagęszcza konsystencję a kwaśne ogóry łamią ostry smak gulaszu).
Można jeść sam gulasz z warzywami lub z pieczywem chrupkim.

Smacznego !





Wartości całego gulaszu:
B: ok. 110 g
T: ok. 30 g
W: ok. 10g + warzywa





Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-10-11 16:37:58

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 814
anister
Kwax
Akurat habanero white jest ostrzejsze od scotch bonnet ;) Jak kogoś takie ostre papryczki interesują to zapraszam na forum chilihead.pl


to akurat jest dyskusyjne - tylko mowie ze podobna ostrosc The Scotch bonnet is often compared to the habanero, since they are two varieties of the same species, but have different pod types. Both the Scotch bonnet and the habanero have the characteristic thin, waxy flesh. They have a similar heat level and flavor. Although both varieties average around the same level of "heat", the actual degree of piquancy varies greatly from one fruit to another with genetics, growing methods, climate, and plant stress.

The habanero's heat, its fruity, citrus-like flavor, and its floral aroma have made it a popular ingredient in hot sauces and spicy foods. Habaneros are sometimes placed in tequila or mezcal bottles, particularly in Mexico, for a period ranging from several days to several weeks, to make a spiced version of the drink.

In 2000, the habanero was listed in the Guinness book of World Records as the world's hottest chile, but it has since been displaced by a number of other peppers, the record tending to change hands/pods every few years.



Jeżeli porównujesz scotch bonnet red i habanero white to white jest ostrzejsza. Jeżeli porównujesz scotch bonnety i habanero wszystkie, to faktycznie są porównywalne. Ja mówiłem o pierwszym przypadku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wow ale bon białka! zastrzyk protein!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Przecież to nie jest jedna porcja...
Napisałem, że wartości dotyczą CAŁEGO gulaszu.

Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-10-11 16:49:01

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 814
Te białe papryczki to White Habanero. Gdzie je w sklepie dostałeś?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
W małym osiedlowym sklepiku typu "no name".

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3212 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 43594
jak lubisz takie ostrosci to polecam scotch bonnet (jakbys gdzies trafil) kilkukrotnie do niej podchodzilismy i sie nie da ostra jak sama ostrosc

The best way to predict your future is to create it.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Musi być j**itne bo tak samo jak tamte białe, mają 10+ ostrości w skali 1-10

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 814
Akurat habanero white jest ostrzejsze od scotch bonnet ;) Jak kogoś takie ostre papryczki interesują to zapraszam na forum chilihead.pl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
w Realu często są te i te sprzedawane w mixach z jalapeno, kiedyś gustowałem, w przesadnych ilościach, teraz szanuję układ pokarmowy.

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2012-10-12 10:45:25

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Ale są w tym realu na "sucho" czy w jakichś zalewach, marynatach, itp?

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
na sucho, leżą na warzywach.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] Szybki i smaczny pasztet pieczony z wątróbki kurczaka

Następny temat

POTRENINGOWO - "pierś z kurczaka po hawajsku"

WHEY premium