Zapraszam do spróbowania wołowiny na turboostro.
Będziemy potrzebowali:
- 500g szynki wołowej
- 3 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 10 pieczarek
- 50g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- tabasco
- pieprz cayenne
- papryka ostra
- oliwa z oliwek (nie przyszła na sesję zdjęciową)
- przyprawy: sól, pieprz
- papryczki chilli/jalapenos/inne bardzo ostre papryczki
Ja od czasu, kiedy w osiedlowym sklepiku pojawiły się małe, megaostre papryczki, używam tylko ich. Nie jadłem nigdy w życiu nic ostrzejszego. Na te danie 2 sztuki to jest hardcore...Nie mam pojęcia co to jest, ale tak wyglądają:
1. Zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy wrzątkiem pomidory. Przykrywamy aż zmiękną i odpuszczą skórkę. Zdejmujemy skórkę i masakrujemy pomidory na przecier blenderem.
2. Wołowinę kroimy na malutką kosteczkę.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Siekamy pieczarki
5. Rozdrabniamy pomidory suszone, papryczki i czosnek.
6. Każdy składnik podsmażamy oddzielnie na oliwie z oliwek. Mi do podsmażenia wszystkiego wystarcza 20 ml. Smażę oddzielnie dlatego, żeby skrócić czas smażenia. Cebulę szklimy, pieczarki podsmażamy aż puszczą sok, wołowinę smażymy 2 minuty i na ostatnie 15 sekund wrzucamy do niej suszone pomidory z papryczkami i czosnkiem.
7. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy ciągle mieszając i wrzucamy wołowinę, cebulę i pieczarki. Doprawiamy dużą ilością papryki, pieprzu cayenne, pieprzu ziołowego, solą (ilość wg uznania. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut.
Ja bardzo lubię te danie w połączeniu z ryżem i ogórkami kiszonymi (ryż zagęszcza konsystencję a kwaśne ogóry łamią ostry smak gulaszu).
Można jeść sam gulasz z warzywami lub z pieczywem chrupkim.
Smacznego !
Wartości całego gulaszu:
B: ok. 110 g
T: ok. 30 g
W: ok. 10g + warzywa
Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-10-11 16:37:58
Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.
http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik