witam Panow i Panie . Mam mały problem . mialem napisac krotka prace na studia o temacie zasady udzielania pierwszej pomocy osobie z podejrzeniem urazu kregosłupa. prace wysyłalem na forum i moj nauczyciel od anatomi jest strasznie upierdliwy i szepia sie o kazde zdanie.
co mam mu teraz odpowiedziec ???
JA:Zasady udzielenia pomocy osobie z podejrzeniem urazu kręgosłupa:
-Ocenić podstawowe czynnosci życiowe,oddech,krążenie oraz stan świadomości.
-Naczelną zasadą podczas udzielania pomocy jest utrzymanie tułowia i głowy poszkodowanego w pozycji pośredniej pomiędzy zgięciem a wyprostem, która zapobiega nasileniu nacisku na rdzeń kręgowy i nie dopuszcza do jego powstnia.
-Wezwać karetke pogotowia (poszkodowanego z urazami kręgosłupa nie należy przewozić przygodowymi środkami transportu.
-Zapewnić optymalną temperature ciała.
-Obserwowac stan ogólny poszkodowanego i podstawowe parametry życiowe
-Przenoszenie poszkodowanego powinno być wykonane przez kilka osób (optymalna liczba to 6 osób) , które będą podtrzymywały głowe, kark,plecy w okolicy łopatek i lędzwi oraz miednicę i kończyny dolne.
-jeżeli życiu poszkodowanego nic nie zagraża nie powinniśmy go przenosic.
Pani mgr :
Witam
A kiedy życiu poszkodowanego cokolwiek zagraża w tej sytuacji?
JA:
w tej akurat sytuacji mało prawdopodobne jest aby poszkodowanemu mogło coś zagrażać chyba że rusztowanie waliłoby sie lub spadały z niego jakieś ciezkie przedmioty.
Pani mgr:
Witam
Powiedział Pan, że należy sprawdzić oddech, tętno oraz stan świadomości-czyli może mu zagrażać smierć. Pytam w jakiej sytuacji, przy jakim uszkodzeniu??
prosze o pomoc. co mam napisac teraz bo juz zgłupialem . wypowiedzi nagrodze sogami!!
co mam mu teraz odpowiedziec ???
JA:Zasady udzielenia pomocy osobie z podejrzeniem urazu kręgosłupa:
-Ocenić podstawowe czynnosci życiowe,oddech,krążenie oraz stan świadomości.
-Naczelną zasadą podczas udzielania pomocy jest utrzymanie tułowia i głowy poszkodowanego w pozycji pośredniej pomiędzy zgięciem a wyprostem, która zapobiega nasileniu nacisku na rdzeń kręgowy i nie dopuszcza do jego powstnia.
-Wezwać karetke pogotowia (poszkodowanego z urazami kręgosłupa nie należy przewozić przygodowymi środkami transportu.
-Zapewnić optymalną temperature ciała.
-Obserwowac stan ogólny poszkodowanego i podstawowe parametry życiowe
-Przenoszenie poszkodowanego powinno być wykonane przez kilka osób (optymalna liczba to 6 osób) , które będą podtrzymywały głowe, kark,plecy w okolicy łopatek i lędzwi oraz miednicę i kończyny dolne.
-jeżeli życiu poszkodowanego nic nie zagraża nie powinniśmy go przenosic.
Pani mgr :
Witam
A kiedy życiu poszkodowanego cokolwiek zagraża w tej sytuacji?
JA:
w tej akurat sytuacji mało prawdopodobne jest aby poszkodowanemu mogło coś zagrażać chyba że rusztowanie waliłoby sie lub spadały z niego jakieś ciezkie przedmioty.
Pani mgr:
Witam
Powiedział Pan, że należy sprawdzić oddech, tętno oraz stan świadomości-czyli może mu zagrażać smierć. Pytam w jakiej sytuacji, przy jakim uszkodzeniu??
prosze o pomoc. co mam napisac teraz bo juz zgłupialem . wypowiedzi nagrodze sogami!!
http://www.sfd.pl/temat227679_strona1/ -moje zdjecia