SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mąka pszenna razowa

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4792

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Czyli można spokojnie włączyć taki chleb do swojego odżywiania np. do kolacji bez obaw o utratę figury czy efektów uzyskanych na siłowni?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132186 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460792
tak jest dobre pieczywo a tym bardziej swoje wypiek jak najbardziej.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14686 Napisanych postów 53219 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400854
Nie chce mi się czytać czy ktoś wychwycił babola, więc w razie "W" napiszę

Mąka pszenna razowa, to nie to samo co mąka żytnia razowa.

To dwie różne mąki, jedna z pszenicy, druga z żyta.

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
georgu
Nie chce mi się czytać czy ktoś wychwycił babola, więc w razie "W" napiszę

Mąka pszenna razowa, to nie to samo co mąka żytnia razowa.

To dwie różne mąki, jedna z pszenicy, druga z żyta.


Ale obie są zdrowe, tak?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132186 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460792
pojęcie zdrowe to pojęcie szerokie, brokuły też podobno są zdrowe ale w nadmiarze już mogą się okazać szkodliwe dla nas.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Tak, rozumiem - wszystko w nadmiarze szkodzi.
Ale powiem szczerze, że pogubiłam się już z tymi mąkami. To jak to w końcu jest z tą mąką pszenną razową - czy może ona "zaszkodzić" sylwetce i lepiej spożywać inne typy mąki czy spokojnie mogę włączyć np. chleb domowy na zakwasie z tej mąki do swojego odżywiania? Bo ponoć (tak czytałam), że pszenicy powinno się unikać, ale jaka jest prawda to ja nie wiem...


Zmieniony przez - BlueberryGirl w dniu 2017-02-15 22:09:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132186 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460792
razowy na zakwasie jak najbardziej możesz sobie zrobić to chodzi o ty by unikać najbardziej przetworzonej pszenicy poniżej 1000

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
anubis84
razowy na zakwasie jak najbardziej możesz sobie zrobić to chodzi o ty by unikać najbardziej przetworzonej pszenicy poniżej 1000


Masz na myśli ten chleb pszenny razowy, że spokojnie z takiej mąki (pszennej razowej) mogę sobie zrobić tak? I nie będzie żadnych skutków ubocznych typu utrata efektów wypracowanych na siłowni?

A ta mąka pszenna razowa to jaki to jest typ? Bo nigdzie nie mogę znaleźć. Na pewno wyższy niż 1000?


Zmieniony przez - BlueberryGirl w dniu 2017-02-16 13:52:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132186 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460792
Na poprzedniej stronie masz
typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Prędzej z tego strachu i wzrostu kortyzolu stracisz efekty niż od zjedzenia chleba.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
No tak, ale to sama razowa ma typ 2000, a to jest przecież pszenna razowa. Więc w takim razie ta mąka pszenna razowa będzie miała chyba niższy typ?

Więc, Twoim zdaniem, na kolację mogę sobie spokojnie jeść taki chlebek i wszystko będzie ok?
Przepraszam, że się tak ciągle dopytuję, ale gdzie nie wejdę to widzę, jak Ci wszyscy "fitness freaki" polecają albo pieczywo żytnie albo bezglutenowe i ich zdaniem mąka pszenna to największe zło tego świata.


Zmieniony przez - BlueberryGirl w dniu 2017-02-16 14:30:37
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie do panów

Następny temat

Trening ile ćwiczeń. Na każdom grupe. Mięśni

forma lato