SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mąka pszenna razowa

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4785

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jakie jest Wasze zdanie na temat mąki pszennej razowej? Czy można jej używać czy lepiej całkowicie wykluczyć ją ze swojego odżywiania? Czy w tej mące mąki pszennej jest więcej niż mąki razowej?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Zależy jakie typy te najniższe to jedynie jako dodatek do innych miksów, te powyżej 1500 jak najbardziej mozna robić pizze, omlety, gofry.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
ale mąka razowa to jest mąka pszenna tylko tym 2000

Typy mąki pszennej z pszenicy zwyczajnej według PN-A-74022:2003:

typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%
typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
O pierwsze słyszę, że mąka razowa to mąka pszenna - nie wiedziałam tego
To dlaczego polecany jest np. makaron z mąki żytniej razowej, skoro mąka razowa to mąka pszenna?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
To chodzi o stopień przetworzenia, na polu nie rośnie zboże o nazwie zboże razowe
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zboża 
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68568
Za Wikipedią: "Chleb razowy ("razowiec", chleb z pełnego ziarna) – odmiana chleba wypiekanego z pszennej, żytniej lub mieszanej mąki razowej, tzn. z wyprodukowanej przez jednorazowe (stąd nazwa: jeden raz, czyli razowy)[1] grube zmielenie ziarna, zawierającej otręby i mającej ciemniejsze zabarwienie niż mąka "biała", tj. przesiewana."
Czyli razowy znaczy z pełnego ziarna, nie odnosi się to do rodzaju zboża, tylko do metody obróbki, pozostawiającej w mące otręby.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-14 22:26:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
To co z tą mąką pszenną razową? Może być czy zdecydowanie trzeba jej unikać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
moze być, zale zależy co z niej jeszcze chcesz robić, jak chlebek upiec ok, czy jakiegoś omleta, ale np naleśniki z takiej mąki mi nie smakują i mi nie wychodzą, jedynie moze jako dodatek. po prostu ona jest grubo mielona i sporo wody wchłania i ciasto słabe wychodzi.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Właśnie myślałam nad chlebkiem

Powiedzcie mi jeszcze proszę, dlaczego taka "nagonka" jest na mąkę pszenną? Ci wszyscy, że tak powiem "fitness freaki" zalecają mąki bezglutenowe, żytnie razowe. Czy spożywanie np. chleba z mąki pszennej może "zagrozić" naszej sylwetce czy jak to jest? Czy można spokojnie włączyć taki chleb do swojego odżywiania bez obaw o utratę figury czy efektów uzyskanych na siłowni?


Zmieniony przez - BlueberryGirl w dniu 2017-02-15 11:25:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Bo się boją glutenu i mają zakomunikowane w głowach że mąka z pszenicy typ 450, 600 te wszelkiego rodzaju poznańskie itp to zło.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
A to nie jest prawdą, że mąka pszenna to zło?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Wszystko w granicach rozsądku jest dobre.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie do panów

Następny temat

Trening ile ćwiczeń. Na każdom grupe. Mięśni

WHEY premium