1.Betalainy
Betalainy są barwnikami azotowymi. Ze względu na budowę podzielono je na dwie grupy: betacyjany oraz betaksantany. Wspólną częścią ich struktury jest kwas betalamowy. Betacyjany posiadają znacznie wydłużony układ sprzężonych podwójnych wiązań przez połączenie się z cząsteczką cyklo-DOPA, zawierającą pierścień aromatyczny. dzięki takiej budowie odznaczają się fioletową barwą. Przedstawicielem tej grupy jest betanina. Betaksantany z kolei posiadają dodatkowo aminokwas lub aminę. Odznaczają się żółtą barwą. Przedstawicielami są wulgaksantyny. Zdolność przeciwutleniająca betalain jest różna w zależności od budowy. Z reguły większymi właściwościami antyoksydacji charakteryzują się barwniki fioletowe niż żółte. Wiadomo również, że betaksantyny wzmacniają powyższą zdolność przez zwiększenie ilości grup hydroksylowych i iminowych. Natomiast betacyjany stają się lepszymi zmiataczami wolnych rodników przez acylację. Przeciwny efekt daje glikozydacja. Również pozycja grupy hydroksylowej ma duży wpływ na właściwości przeciwutleniające.
Występowanie powyższych związków ogranicza się do roślin z rodzin rzędu Caryophyllales (np. burak ćwikłowy) i wyższych grzybów.
2.Witamina C
Kwas askorbinowy to γ-lakton endiolu kwasu 2-okso-L-gulonowego. Posiada on dwa asymetryczne węgle, mianowicie C4 i C5 przez co może występować w formie czterech stereoizomerów. Kwas askorbinowy z reguły jest dość stabilny w stanie suchym. Stabilność ta zostaje jednak znacznie zachwiana w środowisku wodnym przy pH poniżej 4 lub powyżej 6. Powstaje wtedy rodnik askorbylowy, który ponownie redukuje się do kwasu L-askorbinowego. Może też się zdarzyć, iż w przypadku innej reakcji powstanie kwas L-dehydroaskorbinowy. Podczas otwarcia pierścienia laktonowego (hydroliza niestabilnego kwasu L-dehydroaskorbinowego) pojawia się kwas 2,3-diokso-L-gulonowy (nieaktywny witaminowo). Dalsze reakcje utleniania powodują powstanie kwasów: szczawiowego i L-treonowego. Istnieje również możliwość tworzenia różnorakich innych związków chemicznych poprzez włączanie się witaminy C w liczne cykle reakcji, np. Maillarda.
Zdolność oksydoredukcyjną witaminy C warunkuje układ kwas askorbinowy – rodnik askorbylowy – kwas dehydroaskorbinowy. Dzięki temu skutecznie przeciwdziała takim reaktywnym formą tlenu jak: 1O2, ●OH, ●OOH, O2●-. Największa właściwość antyoksydacyjna przejawia się przy małych stężeniach kwasu askorbinowego. Stabilizuje on wtedy skutecznie rodniki nadtlenkowe. Witamina C działa równie skutecznie podczas hamowania peroksydacji hemoglobiny oraz peroksydacji inicjowanej wzbudzonymi leukocytami obojętnochłonnymi. Wspomaga ochronę mitochondriów przed uszkodzeniami. Redukuje wiele powstałych rodników w organizmie do form wyjściowych. Przykładowo rodnik tokoferylowy do tokoferolu, anionorodnik moczanowy do kwasu moczowego lub też rodniki tiulowe białek do grup tiulowych. Wspomaga również stymulację wielu procesów biochemicznych katalizowanych przez mono- i dioksygenazy, zawierające w swoim centrum żelazo lub miedź (utrzymując je w postaci zredukowanej). Witamina C wraz z witaminą E hamuje procesy mutagenne i kancerogenne mające miejsce w przewodzie pokarmowym.
Za pomocą powyższych zdolności witamina C przywraca ład w organizmie i umożliwia jego sprawne funkcjonowanie.
Bogatymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa (owoce dzikiej róży, agrest, czarna porzeczka, papryka, czarna rzodkiew, szpinak, kapusta biała).
3.Karotenoidy
Karotenoidy są barwnikami roślinnymi uczestniczącymi w procesie fotosyntezy. Posiadają barwę żółtą, pomarańczową lub czerwoną. Znanych jest około 600 barwników naturalnych z których ok. 50 może być metabolizowanych przez organizm ludzki.
Karotenoidy zbudowane są z ośmiu jednostek izoprenowych, z charakterystycznym odwróceniem reszt izoprenu w środku cząsteczki. Ze względu na szczegółowe różnice struktury dokonano podziału na dwie grupy: karoteny i ksantofile. Te pierwsze zawierają w cząsteczce 11 sprzężonych wiązań podwójnych (β-karoten, α-karoten, γ-karoten, likopen) Natomiast ksantofile (pochodne tlenowe karotenów), zawierają tlen w postaci grup hydroksylowych, epoksydowych lub karbonylowych (zeaksantyna, luteina, wioloksantyna, kapsantyna). Często do karotenoidów zalicza się apo-karotenoidy zachowujące w swojej cząsteczce centralną część struktury karotenoidów.
Właściwości przeciwutleniające karotenoidów zależą od ilości sprzężonych wiązań podwójnych oraz obecności grupy ketonowej. Posiadają szerokie spektrum działania. Mogą unieczynniać wolne rodniki na drodze przenoszenia elektronów, bądź też tworzenia z nimi adduktów. Pierwszy mechanizm stosowany jest do wygaszania NO2●, CCl3●, Br2●-. podczas takiej reakcji omawiane związki przechodzą w kationorodnik. Addukty natomiast powstają podczas oddziaływań na rodniki nadtlenkowe (głównie lipidowe) oraz rodniki tiylowe. Podane rodniki reagują z elektronami wiązań sprzężonych, przez co łączą się z karotenoidami. Powstały w taki sposób rodnik wchodzi w reakcję z kolejnym rodnikiem tworząc addukt dwóch rodników. W ciągu podobnych oddziaływań powstawać mogą wielokrotne addukty. Możliwe jest także zachodzenie reakcji za pomocą obu tych dróg jednocześnie, np. w stosunku do rodników sulfonowych i fenoksylowych.
Karotenoidy wykazują aktywność przeciwutleniającą szczególnie chroniąc struktury lipidowe. Przykładowo zapobiegają niszczeniu błon erytrocytalnych (katalizator – Fe2+), bądź też stoją na straży form lipidów o małej gęstości (LDL). Najlepsze właściwości antyoksydacyjne wykazuje likopen. Należy jednak pamiętać, że najskuteczniejsze są mieszanki karotenoidów wraz z innymi odpowiednio dobranymi przeciwutleniaczami.
Omawiane substancje w największej ilości występują w owocach (brzoskwinia, pomarańcza, ananas), warzywach (marchew, pomidor, papryka, brokuł, kapusta) i zbożach.
4.Tokochromanole
Tokochromanole to naturalnie występujące związki w roślinach. Można je podzielić na tokoferole (4 natywne substancje) i tokotrienole (6 natywnych substancji). Wiele pochodnych tych substancji wykazuje właściwości witaminy E. W swojej strukturze posiadają dwa skoncentrowane pierścienie: benzenowy i tetrahydropiranowy, z przyłączonym w pozycji 2 łańcuchem bocznym C16, który to może być nasycony lub też nienasycony. Tokoferole posiadają trzy asymetryczne węgle w pozycjach 2, 4’, 8’ o konfiguracji RRR. Z kolei tokotrienole posiadają tylko jeden węgiel asymetryczny umiejscowiony w pozycji 2. Charakteryzują się również występowaniem trzech wiązań nienasyconych przy węglach 3’, 7’, 11’. Wykazują przy tym konfigurację R w formie trans przy C3’ i 7’.
Swoje właściwości przeciwutleniające zawdzięczają obecności grupy hydroksylowej w cząsteczce. Ich działalność sytuuje się w okolicach tłuszczy. Powstają wtedy rodniki tokoferoli i tokotrienoli, które w zależności od warunków panujących w otaczającym środowisku, ulegać mogą dimeryzacji lub trimeryzacji.
Ze względu na rozpuszczalność tokochromanoli w tłuszczach największą ich ilość można odnotować w nasionach roślin oleistych. Przykładem takich roślin jest rzepak, palma czerwona, soja i słonecznik.