Szacuny
0
Napisanych postów
158
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
799
Siemanko
Mam pytanie co do sklepu www.muaythaistuff.com zamawiał już ktoś z niego? Można tam kupić dużo ciekawych i tanich jak na Polskie ceny rzeczy.
Wie ktoś może czy trzeba płacić cło a jak trzeba to ile?
i czy jak sie zamawia np w 5 osób to wszystko jest w jednej paczce i cło jest liczone raz czy od każdej rzeczy? Ile mniej więcej kosztuje wysyłka do Polski?
Szacuny
0
Napisanych postów
72
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2901
Ja zamawiałem parę rzeczy z tego sklepu.
Żadnego cła nie płacisz, płacisz za zakupione rzeczy + przesyłka.
Cenę przesyłki możesz sobie obczaić dodając coś do koszyka
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
208
sprawa jest ciekawa - jeśli będzie to większa paczka, zatrzyma Ci to urząd celny i wtedy masz pismo z poczty w celach wyjaśnienia. Jeśli zamawiasz mała paczkę, to oni (muaythaistuff.com) zaznaczą Ci że to idzie jako gift, więc jeśli wartość jest do 45e cła ani vatu nie płacisz.
Jeśli będzie większa, wartość podana i tak przez sklep będzie 1/3 twojego faktycznego zamówienia. Wtedy piszesz oświadczenie że przesyłka jest prezentem, jest wartości do kwoty 45e i puszczają Ci przesyłkę z celnego. Ponosisz tylko drobne koszty dla poczty że Ci to dosyłają z celnego (niezłe jaja zresztą :) ). Gorzej jeśli wartość Twojego zamówienia (nawet po zaniżonej wersji, czyli 1/3 faktycznej kwoty) wyniesie 150 euro (towar+przesyłka), wtedy płacisz 23% Vat i chyba 3% cła od kwoty całkowitej.
Sprawa dla mnie dość aktualna, bo właśnie czekam na przesyłkę z celnego i czekam mnie dopłata vatu i cła :)