SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Inne Oleje - art. by Sheep

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7706

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
@gr-x
Im bardziej reaktywne tłuszcze w oleju tym szybciej dany olej należy spożyć po otwarciu. Nie muszę oczywiście mówić o odpowiedniej temperaturze i zacienionym miejscu.
Najlepiej jest z kokosowym, bo zawiera 90% nasyconych - on może leżeć i leżeć. Nawet smalec nie ma szans, choć i z nim nie ma pod tym względem większych problemów.
Np. oliwa z oliwek jest 10-krotnie bardziej reaktywne od smalcu, ale to i tak nie tak źle, bo oleje roślinne rafinowane, gdzie dominują wielonienasycone kwasy i 100-razy szybciej się utleniają.
Ale nawet "świeżutkie" oleje rafinowane to przecież shit, więc lepiej się ich wystrzegać - transy i inne paskudztwa łatwo się tam "gdzieżdżą".

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czyli jak długo moge przechowywać olej z sezamu? - co to oznacza ze jest rafinowany bo na tym nie pisze zeby był
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
rafinacja - http://pl.wikipedia.org/wiki/Rafinacja
Olej z sezamu tłoczony na zimno w odpowiednich warunkach (ciemno i niezbyt ciepło), po otwarciu można przetrzymywać spokojnie parę tygodni.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzięki:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kaloryfer=) Brzuszek

Następny temat

Glukoza - podsumowanie

forma lato