Witam wszystkich!! Około 2 miesięcy temu, w wyniku pokazania się krwiomoczu poszedłem na USG jamy brzusznej i tam dowiedziałem się, że jestem szczęśliwym posiadaczem TYLKO jedne działającejj nerki (druga, owszem jest ale mała torbielowata - nie działa). Co za tym idzie zacząłem sie badać itd. Tomograf i cystografia odbębnione. Okazało się, że mam również powiększony pęcherz, w którym zalega ok 600ml (!) moczu. Żródła krwawienia/krwiomoczu nie znaleziono czyli powodem raczej była infekcja (zalegający mocz, mało picia, dużo wysiłku). Nie wiadomo dlaczego lewa nerka jest w takim stanie a nie innym. (???)
a teraz najciekawsze:
Kreatynina - 1 (norma 0,5 -1.3),
Wapń zjonizowany - 1,0mmol/l (norma 0,0 - 1,0)
wapń 8,95mg/dl (norma 8,60 - 10,00)
sód, potas w normach
pth w normie (b. niskie)
i gwóźdź programu:
FOSFOR 5,80mg/dl (norma 2,50 - 4,50)
z tego co mi wiadomo przy podniesionym fosforze wapń powinien być pomniejszony...
Ktoś ma pomysł skąd tak wysoki, niekorzystny poziom fosforu przy kreatyninie w normie? lekarka twierdzi, że jest to poziom, który widzi się u ludzi z kreatyniną na poziomie 4? (dodam że wzrósł on od ostatniego badania)
Co mieć wpływ na taki obrót sytuacji? POMOCY!!
pozdrawiam!
edit/ witamina D baaardzo niska
Zmieniony przez - moher w dniu 2016-12-01 21:34:19
a teraz najciekawsze:
Kreatynina - 1 (norma 0,5 -1.3),
Wapń zjonizowany - 1,0mmol/l (norma 0,0 - 1,0)
wapń 8,95mg/dl (norma 8,60 - 10,00)
sód, potas w normach
pth w normie (b. niskie)
i gwóźdź programu:
FOSFOR 5,80mg/dl (norma 2,50 - 4,50)
z tego co mi wiadomo przy podniesionym fosforze wapń powinien być pomniejszony...
Ktoś ma pomysł skąd tak wysoki, niekorzystny poziom fosforu przy kreatyninie w normie? lekarka twierdzi, że jest to poziom, który widzi się u ludzi z kreatyniną na poziomie 4? (dodam że wzrósł on od ostatniego badania)
Co mieć wpływ na taki obrót sytuacji? POMOCY!!

pozdrawiam!
edit/ witamina D baaardzo niska
Zmieniony przez - moher w dniu 2016-12-01 21:34:19
"...till i colapse..."