Szacuny
35
Napisanych postów
598
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
6553
Z racji tego ze nadal zdaza mi sie miec zielona wydzieline z nosa, szczegolnie rano, pisze do Was w sprawie kolejnego objawu. Mianowicie bola przy nacisku np palcem mnie dwa punkty na podniebieniu twardym, obydwa symetrycznie zblizone do srodka podniebienia twardego, tuz na skraju z podniebieniem miekkim.. Jak juz zapewne wszyscy Ci ktorzy maja o tym wiedziec wiedza ze bylem w tej sprawie juz wielokrotnie u lekarzy i mowili po krotkich ogledzinach ze wszystko jest ok.. Natomiast skaner ktory robilem we francji jakis czas temu wykazal calkowite oblozenie jednej zatoki szczekowej a druga jest z odlozona wydzielina na dole.
Dzieki za wszelka pomoc.
Zmieniony przez - MotyW w dniu 2004-10-12 07:50:48
Szacuny
6
Napisanych postów
2
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
9
Witaj. Co z Twoim bólem górnego twardego podniebienia. Ja mam to samo. Czy już wiesz co to jest? Byłem dwa razy u dentysty i powiedział mi, że nic tam nie widzi. A mnie to boli. Bolą obydwa punkty, choć jeden mniej od drugiego.
Szacuny
6
Napisanych postów
2
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
9
Czy masz na myśli zatoki nosowe? Nie miałem od dwóch lat żadnego kataru.Przeczytałem , że są również zatoki szczękowe. Te dwa miejsca szczególnie bolą jak dotknie sie je np. palcem lub potraktuje gorącym płynem lub potrawą.
Szacuny
31
Napisanych postów
86
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
1499
Z zatokami tak jest, że możesz nie czuć kataru, ale w środku coś tam siedzi. Mój tata nic nie czuł specjalnego w nosie, poszedł na prześwietlenie czegoś tam, ale przy okazji i zatoki się na zdjęciu załapały i się okazało, że ma je nieźle zawalone i dostał kilka antybiotyków. Na szczęście po jakimś czasie przeszło, bo gdyby nie było poprawy, to na operację ;/.
Szacuny
99
Napisanych postów
686
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2312
przy zapaleniu zatok nie musi byc kataru. wyróżniamy zatoki czołowe, szczękowe, komórki sitowe i zatoki klinowe). W pewnym sensie stanowią przedłużenie jam nosa - mają kontakt z jamą nosową poprzez ujście zatoki, wyścielone są błoną śluzową. Największe objętościowo są zatoki szczękowe znajdujące się po obu stronach nosa. Zatoki czołowe zlokalizowane są nad oczami, natomiast pozostałe są głębiej, za nasadą nosa.