SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Banany - podbicie kcal

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2047

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1122 Napisanych postów 3775 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68439
Rośliny strączkowe mogą być niedobre w kilku przypadkach:
- kiedy są spożywane w dużych ilościach,
- kiedy ktoś ma problemy z ich trawieniem, nietolerancje pokarmowe,
- soja i produkty sojowe są mocno kontrowersyjne, ze względu na szczególnie wysoką zawartość fitoestrogenów. Produkty sojowe mogą być dobre dla osób z obniżonym poziomem hormonów (starzenie).

W umiarkowanych ilościach, przy zdrowym układzie pokarmowym, strączki są dobre i zdrowe, mają dużo wapnia, żelaza i innych minerałów, witamin z grupy B, zawierają fosfolipidy regenerujące wątrobę. Jeśli 2-3 razy w tygodniu zje się strączki jako uzupełnienie do innych dań, to naprawdę nie spotkałam się nigdy z żadnym info, jakoby to mogło być szkodliwe.

Fajnym strączkiem i szybkim w przygotowaniu jest soczewica, był o niej artykuł:
http://potreningu.pl/articles/4196/osiem-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-soczewice 

Można ją przepłukać zimną wodą na sitku i dorzucać w niedużych ilościach do innych gotujących się potraw - zup, ryżu, kaszy... gotuje się mniej więcej tyle samo czasu.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Koniec redukcji -początek urlopu jak nie zalać sie

Następny temat

Jajka

WHEY premium