...
Napisał(a)
czy ryż jest produktem bezglutenowym? W opracowaniach lekarzy angielskich (dr Frankie Robinson Brytyjska Fundacja ds.żywienia, w artykule "Alergia pokarmowa" - celiakia w Europie, ryż sawiera gluten. Czy jest to sprawa dyskusyjna jak np. w owsie czy też jednoznaczna?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
tutaj poruszany jest ten aspekt
http://gfkitchen.server101.com/rice.htm
http://celiac-disease.com/ask-gfq-is-rice-gluten-free/
wg powyższego - jak widac - paradoksalnie moze byc zrodłem glutenu,
warto siegac po produkty ze spacjalnym oznaczeniem, badane pod katem zawartości glutenu (prod oznaczone jako bezglutenowe)
ryz i kukurydza stosowane są w dietach bezglutenowych, ale jednak zawierają prolaminy i gluteiny, pewniejszym źródłem skrobii będą jednak ziemniaki, amarantus, proso, gryka, czy słodkie ziemniaki.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-09 14:56:44
http://gfkitchen.server101.com/rice.htm
http://celiac-disease.com/ask-gfq-is-rice-gluten-free/
wg powyższego - jak widac - paradoksalnie moze byc zrodłem glutenu,
warto siegac po produkty ze spacjalnym oznaczeniem, badane pod katem zawartości glutenu (prod oznaczone jako bezglutenowe)
ryz i kukurydza stosowane są w dietach bezglutenowych, ale jednak zawierają prolaminy i gluteiny, pewniejszym źródłem skrobii będą jednak ziemniaki, amarantus, proso, gryka, czy słodkie ziemniaki.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-09 14:56:44
Polecane artykuły