...
Napisał(a)
Ale to wynika tylko z tego, że jesteśmy na forum dyskusyjnym, więc dyskutujemy na temat mleka i jego właściwości.
...
Napisał(a)
a skoro jedząc dużo białka można zakwasić organizm, to czy mleko nie jest w tym wypadku pożądanym produktem? Nie znam się w tych kwestiach dość dobrze, ale na pierwszy rzut tak to wygląda dla mnie.
...
Napisał(a)
Mleko też ma białko ;). A to zakwaszenie polega na obniżeniu pH płynów ustrojowych, np. krwi która normalnie ma odczyn obojętny, lub spermy o odczynie zasadowym, a spożycie mleka obniża tylko pH treści żołądkowej, przez co trawienie jest mniej wydajne.
...
Napisał(a)
Jeszcze taka ciekawostka, na skalę przemysłową mleko pozyskiwane jest także od krów które są ciężarne, przez co może też zawierać estrogeny, także warto sobie zbilansować dietę pod tym kątem, w sensie blokowania estrogenów. Poza tym mleko zostało przez naturę przewidziane było dla młodych ssaków nie będących w stanie spożywać pokarmów stałych, dlatego mimo wielu właściwości odżywczych nie jest ono przewidziane dla dojrzałych osobników, może powodować alergię i inne schorzenia, dorosły człowiek może sobie substancje odżywcze znajdujące się w mleku pozyskać z innych źródeł, dlatego słodkie mleko jest w zasadzie zbędne, a nawet może szkodzić, lepszą alternatywą jest mleko kwaśne które wzbogaca florę bakteryjną jelit i nie zmienia pH żołądka, co jest istotne przy trawieniu pokarmów. Jeżeli ktoś chce pić mleko, to niech pije, na pewno jest lepsze niż bigmac,ale lepiej żeby był to wybór świadomy, a nie podyktowany kampanią reklamową pt. "pij mleko, będziesz wielki", problemem jest skala przemysłowa, nowe rasy krów które produkują w ciągu roku tyle mleka co przeciętna mućka przez całe życie, nie ma co popadać w paranoję, w końcu żyjemy w czasach w których oddychanie zabija.
Zmieniony przez - purge w dniu 2013-04-25 23:24:47
Zmieniony przez - purge w dniu 2013-04-25 23:24:47
Polecane artykuły