SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak kontrolować apetyt?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 568

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Osoby pragnące znormalizować masę i skład ciała, w pierwszej kolejności muszą poradzić sobie ze swoim podejściem do pożywienia i doskonalić umiejętność kontrolowania jakości i ilości spożywanych pokarmów. Nie jest to proste, z jedzeniem bowiem wiąże się wiele przyjemności, a wybrane pokarmy wydają się posiadać negatywny wpływ na naszą zdolność do podejmowania racjonalnych wyborów żywieniowych – szczególnie chodzi o pokarmy mniej wartościowe. Nie jest to jednak sytuacja beznadziejna, można sobie poradzić z tym problemem, przestając powtarzać podstawowe błędy.


Po pierwsze: przestań gromadzić zapasy!

Wiele produktów żywnościowych o niskiej wartości odżywczej a wysokiej kalorycznej, trzymana jest w domu ze względu na nawykowe robienie zakupów. I tak sklepowe promocje czy też perspektywa zbliżających się odwiedzi znajomych czy rodziny nijako zmuszają nas do „gromadzenia na czarną godzinę” zapasów. Prawda jest taka, iż w chwilach słabości sami opróżniamy te zapasy. Wystawieni na pokusę, szybko uspokajamy sumienie i zaczynamy pałaszować słodkości z kojącą sumienie myślą, że „tym razem to już na pewno ostatni raz”. Jeżeli szczerze zależy nam na pozbyciu się niekontrolowanego jedzenia, warto z najbliższego otoczenia pozbyć się wszelkich żywieniowych śmieci.


Po drugie: nie oceniaj na „oko” ilości i wartości odżywczych spożywanych pokarmów!

Jak wiadomo, dobry plan ukierunkowany na osiągnięcie konkretnego celu to sprawa najważniejsza. Mówimy oczywiście o planie dopasowanym do potrzeb i możliwości konkretnego organizmu, a nie szablonie zapożyczonym z gazety czy też dobrego znajomego. Jednakże sama rozpiska jest niewystarczająca – trzeba się jeszcze do niej zastosować (co bywa kwestią najtrudniejszą). I tak często obserwowanym błędem popełnianym przez początkujące osoby jest szacowanie miar na tzw. oko. O ile w przypadku świeżych warzyw trudno mieć pretensje o dodatkowe kilka - kilkanaście gramów, o tyle w przypadku tłuszczu czy innych kalorycznych składników potraw łatwo o niedoszacowanie. Dlatego zachęcam do stosowania urządzenia, które w gruncie rzeczy nie jest ani zbyt skomplikowane ani kłopotliwe w obsłudze, nie wydłuża też istotnie czasu potrzebnego na przygotowanie posiłków - czyli wagi kuchennej. Już 2-3 tygodnie skrupulatnego stosowania pozwolą na skalibrowanie „oka” i samodzielne, w miarę precyzyjne, szacowanie gramatur spożywanych produktów żywnościowych.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4763/jak-kontrolowac-apetyt 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szybkie odchudzanie vs powolne odchudzanie

Następny temat

Odchudzanie - jak nie ulegać pokusom?

WHEY premium