Szacuny
0
Napisanych postów
213
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1559
to, że wykryto Ci gronkowca nie znaczy, że to on powoduje pryszcze. Jak kolo mój miał wypryski to z wymazu z tych pryszczy wyszło, że ma gronkowca białego, ale podobno we wszystkich pryszczach jest ta bakteria, choć nie ona musi powodować ich powstawanie, a np. hormony i wrażliwość skóry - porów na testosteron
Szacuny
8
Napisanych postów
686
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
15802
Ja mialem tylko nie wiem jaki typ. Dostalem 2 masci, bactrioban i jakas taniutką robioną w aptece. Oprocz tego antybiotyk ktorego nazwy nie pamietam (3 tabletki w opakowaniu O_o. Rany dalej nie najlepiej mi sie goją ale przynajmniej to gowno przestalo sie rosprzestrzeniac.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja też miałam tego pecha, jakim jest posiadanie gronkowca złocistego, ale ja zostałam zarażona w trakcje rekonstrukcji ACL, było to najgorsze doświadczenie w moim życiu, miesiąc w szpitalu z nogą sina do kolana, straszny ból, 39-40st gorączki przez 2 tygodnie, mi natomiast pomógł drenaż płuczący 0.9%NaCl z Gentamycyną i później po powrocie do domu piłam lek o nazwie Citrosept.
Szacuny
0
Napisanych postów
96
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1190
Nie wiem ile w tym prawdy,ale słyszałem,ze gronkowiec złocisty przetrwa nawet gotowanie.To chyba tłumaczy jego powszechność.Oczywiście mówię tu o wykryciu gronkowca na przedmiotach,a nie wewnątrz organizmu bo nikt chyba nikogo niee gotował,aby wyleczyć...
Szacuny
16
Napisanych postów
163
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1711
Wystarczy wymaz z zarażonej części ciała. Np. gardło. Trzeba udać się do szpitala, albo tam gdzie mają laboratorium prowadzące wymazy. Koszt wymazu to ok. 20 zł.
węglarka nie chodzi, bo paliwo za drogie, ale na sucho też można czynić postępy!