Wypisze je wszystkie:
Aspat - 30
Alat - 20
Kreatynina - 0,8
Cholesterol całkowity - 135
HDL - 34
LDL - 89
Trójglicerydy - 63
Bilirubina - 0,61
Białko - 7,1
Wapń - 2,58
Wszystko w normie poza HDL... gdzie jestem w grupie wysokiego ryzyka.
Teraz trochę o mnie - jestem na czymś w rodzaju CKD, tak trochę połączyłem CKD i low-carb. Nie jadam więcej jak 50g węgli dziennie, jem sporo jajek, twarogu, mięsa (aczkolwiek ze względów hodowlanych nie jest to przeważnie kurczak a inny rodzaj mięsa), wpc i kazeina.
Z źródeł tłuszczy to oliwa, jajka, omega-3 (około 2-3g dha/epa dziennie czyli sporo), orzechy (włoskie/laskowe), kokos, ryby (niestety rzadko) no i to co w twarogu ale tego niewiele jest.
Z chorób - jestem pod opieką kardiologa, mam niedomykalność zastawki i nadciśnienie (140/70 - obecnie leki na nadciśnienie 130/65).
Pojawia się pytanie - skąd tak niski cholesterol HDL ?
Jeszcze dodam jeden istotny fakt - miesiąc temu bralem tabletki (izotretronina - curacne), które wywoływały hiperwitaminozę wit. A i podnosiły trójglicerydy oraz cholesterol. Ale od tamtego czasu redukuję i wiele w żywieniu zmieniłem a mimo to dobry cholesterol jest na niskim poziomie. Jaki może być powód? Co zrobić aby go zwiększyć?
dzięki