Witaj!
Zapotrzebowanie na białko wzrasta, kiedy zaczynamy trenować i organizm wymaga go więcej, aby regenerować się i budować większe mięśnie, jeśli oczywiście taki jest Twój cel.
Tego w żaden sposób nie poznasz, bo odczuć można ewentualnie niedobory białka, co negatywnie odbija się na zdrowiu. O ile niedobory są rzadkie, to jednak nie wszyscy potrafią osiągnąć optymalną ilość białka w diecie. Optymalną zarówno dla wzrostu, jak i utrzymania sportowej sylwetki. Oczywiście znane są szczegółowe wytyczne, ile tego białka powinniśmy spożywać dla danego celu.
W przypadku sportowców większości dyscyplin wystarczy spożywać ok. 1,5 g białka na każdy kilogram wagi. Osoby trenujące kulturystykę i sporty siłowe powinny dostarczać 2 lub nawet nieco więcej białka na każdy kilogram swojej wagi. Najwięcej jednak tego makroskładnika potrzebują osoby, które ciężko trenują i jednocześnie chcą się odchudzić. Tutaj mówimy nawet o 3 g/kg. Zaznaczyć też trzeba, że takie ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowych osób i można je uznać za bezpieczne. Szczegóły zostały omówione w tym artykule:
A jeśli chodzi o wybór białka, to najczęściej kupowanym produktem jest WPC, czyli popularne WHEY PROTEIN, natomiast w przypadku diety redukcyjnej, częściej sięga się po WPI, czyli izolaty.
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8