SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Redukcja tkanki tłuszczowej - odżywka białkowa podczas odchudzania

Witam, które białko stosować przy redukcji tkanki tłuszczowej i czy można go rozpuszczać w mleku nisko tłuszczowym lub mleku roślinnym czy lepiej w wodzie??

Anonim 21 marca 2022
Ekspert odpowiada

Witaj!

Podczas redukcji tkanki tłuszczowej warto stosować odżywki białkowe i utrzymywać wyższy udział białka w diecie, gdyż białko jest to składnik budulcowy dla naszych mięśni, który pozwala utrzymać lepszą jakość sylwetki podczas odchudzania. Wyższy udział białka w diecie wpływa także na uczucie sytości oraz przyspiesza tempo przemiany materii. 

Podczas odchudzania sugeruje się zachować 2,5-3 g białka na każdy kilogram masy ciała, ze wszystkich źródeł (chude mięsa, ryby, jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowe, odżywki białkowe).

Koktajle proteinowe pozwolą nam dostarczyć w łatwy i szybki sposób odpowiednią ilość protein. Dodatkowo mogą stanowić przepyszny słodki deser! 

Na rynku suplementacyjnym znajdziesz wiele różnych odżywek białkowych. Zaczynając od odżywek mlecznych - czyli białek serwatkowych (WPC oraz WPI), po odżywki zbiałek jaja kurzego, a także tepochodzenia roślinnego. Wybór jest naprawdę ogromny. 

Jeśli nie posiadasz żadnych nietolerancji na białka mleka, laktozę, to podczas redukcji tkanki tłuszczowej, zaproponowałabym izolat białka serwatkowego (WPI). Jest to wysokiej jakości odżywka białkowa, o niskiej zawartości węglowodanów (w tym również laktozy) oraz tłuszczu. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie z wodą, ale możesz również je pić z niskokalorycznym mlekiem roślinnym. 

Polecam również lekturę poniższego artykułu.

Polecamy również: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji?
 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 21 marca 2022
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.