Cześć.
Oczywiście to jaki rodzaj białka wybierzesz ma dość spore znaczenie, chociażby pod względem trawienia i tolerowania danego rodzaju białka przez Twój organizm.
Na samym początku warto wspomnieć o tym, że na rynku mamy takie białka jak WPC, czyli koncentrat białka serwatkowego, WPI czyli izolat białka serwatkowego, który jest bardziej wyizolowaną formą białka o niskiej zawartości laktozy. Dla osób, które posiadają nietolerancje na laktoze na rynku suplementacyjnym znajdziemy także białko bez laktozy. Takim produktem jest np. WHEY LACTOSE FREE.
Jeśli cena nie gra roli postawiłbym zdecydowanie na izolat białka serwatkowego.
Podaż białka
Jeśli znasz swoje zapotrzebowanie, to warto uwzględnić w nim odpowiednią ilość białka. Podczas redukcji dobrze jest zwiększyć trochę jego ilość do powiedzmy 2,5g na kg masy ciała zwiększając w ten sposób efekt termiczny pożywienia. Wynika to z większej ilości energii potrzebnej do strawienia białka w porównaniu do węglowodanów czy tłuszczów. Dodatkowo posiłki bogate w białko mogą być też bardziej sycące.
Jeśli natomiast zdecydujesz się na budowanie masy, to podaż na poziomie około 2,0 g na kg masy ciała będzie w porządku.
Zostawiam Ci też trochę informacji na temat odżywek białkowych, jakie rodzaje są najlepsze i jeszcze kilka niezbędnych i przydatnych zagadnień.
Pozdrawiam,
Mariusz