Witaj!
Białko już od dawna postrzegane jest jako element diety, który ma wspierać zdrowie i kształtowanie zdrowej sylwetki. Zmieniło się to od czasu, gdy uznawano je wyłącznie jako dodatek dla kulturystów. Dziś już wiemy, że większość z nas spożywa zbyt mało białka i jest to ogromny błąd.
O wpływie białka na zdrowie i sylwetkę można przeczytać tutaj:
Ilość spożywanego białka w diecie odchudzającej powinna być zdecydowanie wyższa, nawet od tej, jaką spożywają sportowcy na tzw. masie. Jeśli nie wiesz, ile kalorii powinnaś spożywać, a w tym ile białka, to możesz to sprawdzić używając nasz kalkulator.
https://potreningu.pl/kalkulatory/bmr
Białkiem najlepiej uzupełnić śniadanie, wypić je po treningu (jeśli trenujesz), ewentualnie zastosować je jako uzupełnienie kolacji.
W przypadku gdy nie mamy żadnych nietolerancji pokarmowych, to śmiało możemy inwestować w białko typu WHEY PROTEIN. Osoby, które nie tolerują laktozy, powinny wybierać białko oznaczone jako "lactose free" lub nawet takie z dodatkiem enzymów trawiennych.
Oczywistym wyborem dla wegan będą białka wegańskie. Najlepiej, aby były to mieszanki białek roślinnych. Dla ułatwienia podlinkowałam wymienione produkty.
Jeśli chodzi o wybór spalacza, to w pierwszej fazie można zastosować produkt bez stymulantów, a w drugiej fazie zawierający kofeinę. Rozpoczynając przygodę ze spalaczami, nie warto zaczynać od produktów najcięższego kalibru. Tak samo, jak nie warto porywać się zaraz na najcięższe treningi.
Na początek odpowiednim spalaczem będzie BURN4ALL.
Zastosowanie spalacza tłuszczu można uzupełnić dodatkiem berberyny, który z pewnością poprawi glikemię i wpłynie ogólnie na polepszenie stanu zdrowia.