Białko kolagenowe jest najobfitszym źródłem hydroksyproliny - składnika pokarmowego o aktywności przeciwzapalnej i zdolności do aktywacji produkcji własnego kolagenu ludzkiego organizmu, który odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszych stawów i naszej skóry.
Ponieważ białkiem kolagenowym jest żelatyna, dlatego spożywając różnego rodzaju galaretki, przykładowo galaretkę z nóżek czy galaretkę owocową, dostarczamy do tkanek naszego organizmu hydroksyprolinę. Ponieważ jednak hydroksyprolina z żelatyny jest trudno przyswajalna, dlatego na rynku suplementów diety spotykamy suplementy kolagenowe, oparte na hydrolizatach kolagenu, z których organizm pobiera hydroksyprolinę relatywnie łatwo.
Dlatego też w badaniach naukowych stosowanie hydrolizatów kolagenu prowadziło do zahamowania procesów zapalnych i stymulacji syntezy kolagenu w komórkach ludzkiej skóry:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453017301994?via=ihub
A ponieważ są to efekty działania korzystne w przypadku cery trądzikowej, ogólnie hydrolizaty kolagenowe polecane są jako suplementy wspomagające prawidłowy stan skóry przy walce z trądzikiem.
Jeżeli chodzi o słodziki, to ich domniemany, negatywny wpływ na cerę trądzikową opiera się na obserwacji, że u osób nadużywających słodzików dochodzi do zaburzeń w gospodarce węglowodanowej, które mogą sprzyjać m.in. rozwojowi trądziku.
Jednakże myślę, że zalecana dzienna porcja produktu Collagen Premium SFD Nutrition zawiera na tyle mało substancji słodzących, że jej spożywanie nie powinno hamować skuteczności wspomagającego działania hydrolizatu kolagenu na prawidłowy stan skóry w przypadku cery trądzikowej.