SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mieso ważyć surowe czy po usmazeniu

Do liczenia kalori i makro, ważyć surowe mieso czy dopiero usmazone? Czy jest wgl jakaś różnica, bo np piersi z kurczaka są bardzo nabite wodą z tego co wiedzę po wrzuceniu na patelnie. Dzięki za odp. Pozdro Dziki

Szwej 07 kwietnia 2021
Ekspert odpowiada

Witaj!

Zdecydowana większość tabeli kalorycznych podaje wartości odżywcze przed obróbką termiczną.

Zarówno jeśli chodzi o mięso, jak i produkty zbożowe, warzywa itp. Wynika to z tego, że obróbka termiczna sprawia, że produkty zwiększają lub zmniejszą swoją objętość i wagę. Nie da się także przewidzieć, ile wody wchłonie kasza podczas gotowania (w dużej mierze zależy to od czasu gotowania), albo ile wody, czy też tłuszczu wytopi się podczas smażenia i pieczenia mięsa. Warto też zauważyć, że przygotowane mięso zawiera dodatki np. w postaci tłuszczu, na którym jest smażone, lub sosu, w którym było pieczone lub duszone. Każdy przygotowuje potrawy inaczej, dlatego ciężko by było podać wiarygodną kaloryczność gotowych potraw.

Jeśli chcesz oszacować kaloryczność swojego posiłku, wówczas rozbij go na czynniki pierwsze i zważ przed obróbką. Uzyskasz wtedy całkiem wiarygodną wartość kaloryczną. Nie zapomnij uwzględnić tłuszczu, na którym smażysz lub innych dodatków.

Jeżeli interesuje Cię zdrowe odżywianie, polecam ciekawe artykuły:

 

Polecamy również: Co jeść na diecie?

Polecamy również: Czy kalorie są sobie równe? Czy szybko tyjemy od wysoko przetworzonych pokarmów?

 

Agata Bugorska Trener personalny 08 kwietnia 2021
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.