SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak redukować tłuszcz? Czy na redukcji mogę jeść białko sojowe?

Jak redukować tłuszcz aby nie stracić tkanki mięśniowej? Czy mogę brać miarke białka sojowego dziennie?

Karolinqa 28 listopada 2022
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Otóż niestety dzieje się właśnie tak, że będąc na deficycie energetycznym (który jest wymogiem podczas odchudzania) tracimy nie tylko tkankę tłuszczową, ale także ubywa nam mięśni. Przy czym, im mniej jemy i głębszy jest ten deficyt, tym strata mięśni jest większa. Natomiast przy dietach głodowych (typu 1000 kcal) możemy tracić więcej mięśni niż tłuszczu. 

Co zrobić, aby nie tracić mięśni? 

1. Przede wszystkim nie obniżać zbytnio kalorii. Deficyt powinien wynosić ok. 300 kcal. 

2. Zwiększyć udział białka w diecie. Faktycznie może być to białko sojowe, jeśli nie chcesz jeść produktów zwierzęcych, ale o wiele lepszym wyborem będzie mieszanka białek roślinnych, takich jak Pea Vegan protein. Założenie jest też takie, że czym głębszy deficyt, tym zwiększamy udział białka. 

Przypuszczam, że będzie to dla Ciebie zaskakujące, ale osoby na diecie odchudzającej powinny jeść więcej białka, niż osoby, które budują masę mięśniową. Dokładne wytyczne co do ilości przyjmowania białka w diecie, znajdziesz w tym niedługim opracowaniu. 

Polecamy również: Białko - Stanowisko Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego

Najlepszym wyborem jednak byłoby zastosowanie białka serwatkowego, a dlaczego? Dowiesz się z poniższego artykułu. 

Polecamy również: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji?

Polecamy również: Pory posiłków - Stanowisko Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego (ISSN)

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 28 listopada 2022
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.