Witaj!
Wszystkie wymienione przez Ciebie białka są to tzw. WHEY'e, czyli produkty uzyskane na drodze między innymi filtracji lub innych procesów, których surowcem jest mleko.
A teraz rozwinę poszczególne skróty.
1. Najbardziej standardową odżywką na bazie białka serwatkowego jest koncentrat. Oznaczamy go skrótem WPC, czyli Whey Protein Concentrate. Jest to serwatka białkowa, od której odfiltrowano zdecydowaną większość tłuszczy i węglowodanów.
2. Nieco wyższej klasy odżywką, jest tzw. izolat białka serwatkowego, czyli WPI. Jest to białko jeszcze bardziej wyizolowane niż koncentrat. Najczęściej zawiera więcej białka na 100 g niż wymieniony wcześniej koncentrat i jeszcze mniej węglowodanów w tym laktozy oraz tłuszczu.
3. Jeszcze wyższą klasę i najwyższą strawność oraz szybsze tempo wchłaniania oferuje WPH, czyli Whey Protein Hydrolysate. W odróżnieniu od swoich poprzedników produkt ten został poddany procesowi "wstępnego trawienia". W skrócie pisząc, białko w nim zostało rozbite, co ułatwia jego wchłanianie i trawienie.
Im wyższy proces obróbki, tym krótszy czas trawienia, wyższa biodostępność, ale niestety co za tym idzie, wyższa cena.
Jeśli jesteś w okresie budowania masy mięśniowej i nie masz żadnych nietolerancji, to odpowiednim produktem dla Ciebie będzie WPC, czyli koncentrat.
Na dietach redukcyjnych warto stosować WPI, a dla sportowców najwyższej klasy dedykowane są hydrolizaty, czyli WPH.
Polecam również lekturę mojego artykułu, który zamieszczam niżej.